Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvija yra prie bankroto slenksčio ir turi mažinti biudžetą, sako būsimasis premjeras

Recesijos ištikta Latvija yra prie bankroto slenksčio ir turi smarkiai mažinti biudžetą, kad išvengtų finansinio žlugimo, ketvirtadienį perspėjo būsimasis šalies premjeras Valdis Dombrovskis.
Žmogaus rankose – Latvijos vėliava
Latvijos vėliavėlė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Valstybė yra prie bankroto slenksčio. Ankstesnė vyriausybė neįvykdė savo įsipareigojimų pagal (finansinės pagalbos) susitarimą su TVF (Tarptautiniu valiutos fondu)“, – žurnalistams sakė V.Dombrovskis.

V.Dombrovskis sakė, kad iki kovo pabaigos turi būti nurėžta dar 700 mln. latų, kad būtų gauta kita finansinės pagalbos dalis.

„Mums reikia mūsų politinių partijų sutarimo dėl biudžeto mažinimo. Pagrindinė mūsų užduotis šiuo metu yra parengti biudžeto sumažinimo projektą, – sakė jis. – Lengvų sprendimų čia nėra.“

Ankstesnė Latvijos Vyriausybė, kuri žlugo praėjusį penktadienį, gruodį gavo parlamento pritarimą mažinti išlaidas ir didinti mokesčius, naikinant 2009 metų biudžeto deficitą, kurį sudaro maždaug 1 mlrd. latų (4,88 mlrd. litų).

Diržų veržimasis, kuris sausio mėnesį išprovokavo smurtinių protestų gatvėse, buvo numatyta pagal susitarimą su TVF, Europos Sąjunga ir kitais skolintojais dėl 7,5 mlrd. eurų (26 mlrd. litų) finansinės pagalbos.

Latvija jau gavo 1,6 mlrd. iš TVF ir ES.

V.Dombrovskis sakė, kad iki kovo pabaigos turi būti nurėžta dar 700 mln. latų, kad būtų gauta kita finansinės pagalbos dalis.

„Alternatyva yra valstybės bankrotas“, – nurodė jis ir pridūrė, kad iždas galbūt turi pinigų savo „poros mėnesių“ įsipareigojimams vykdyti.

Nors ir kritikavo ankstesnės Vyriausybės „politinį cirką“, V.Dombrovskis sakė, jog laikysis jos politikos laikyti latą, susietą su euru. Lato devalvavimas galėtų atkurti konkurencingumą ir skatinti eksportą, bet socialiai ir politiškai suskaldytų visuomenę.

Anksčiau ketvirtadienį Latvijos prezidentas Valdis Zatleras pavedė sudaryti naują Vyriausybę V.Dombrovskiui. 37 metų buvusio finansų ministro ir europarlamentaro kandidatūrą pasiūlė centro dešinioji partija „Naujasis laikas“.

V.Dombrovskis taip pat buvo kandidatas į premjerus 2007 metų pabaigoje, bet tada prezidentas patikėjo sudaryti naują Vyriausybę Ivarui Guodmaniui, atstovaujančiam Latvijos pirmosios partijos ir „Latvijos kelio“ susivienijimui.

I.Guodmanio Vyriausybė pasaulio ekonomikos krizės auka tapo praėjusį penktadienį.

V.Dombrovskis politinėje veikloje pradėjo dalyvauti 2002 metais, kai „Naujojo laiko“ steigiamajame kongrese buvo išrinktas šios partijos valdybos nariu. Po to beveik dvejus metus vadovavo Finansų ministerijai.

2004 metais buvo išrinktas į Europos Parlamentą, kuriame tapo Europos liaudies partijos (krikščionių demokratų) ir Europos demokratų grupės nariu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius