Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 11 07 /12:28

Latvijos ministro prisipažinimas, kad jis gėjus – proveržis žmogaus teisių srityje

Lietuvos žmogaus teisių centro vadovė Birutė Sabatauskaitė sako, kad Latvijos užsienio reikalų ministro Edgardo Rinkevičiaus viešas prisipažinimas, jog jis yra gėjus, yra didelis proveržis, rodantis Latvijos pažangą žmogaus teisių srityje.
Edgaras Rinkevičius, Latvijos užsienio reikalų ministras
Edgaras Rinkevičius, Latvijos užsienio reikalų ministras / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Viešų asmenų atsiskleidimas turi labai didelės reikšmės žmonėms, kurie jaučiasi nepriimti savo aplinkoje, savo šeimų, savo draugų, bijo mokyklose, patiria patyčias. Tai yra tam tikras paskatinimas žmonėms, padedant suvokti, kad jie ne vieninteliai tokie, kad jie nebijotų savo orientacijos“, – BNS penktadienį sakė B.Sabatauskaitė.

„Kuo daugiau žmonių atsiskleidžia, tuo didesnis paskatinimas atsiranda ir įstatymų leidėjams, valstybinei politikai reglamentuoti tokius santykius, tam tikra paskata politiniam sprendimui“, – kalbėjo Žmogaus teisių centro vadovė.

Latvijos užsienio reikalų ministras E.Rinkevičius apie tai, kad yra gėjus, paskelbė ketvirtadienio vakarą.

„Išdidžiai pranešu, kad esu gėjus. Sėkmės jums visiems“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė ministras. Jis pridūrė kovosiantis, kad Latvija suteiktų teisinį statusą homoseksualų partnerystei, bet kartu pripažino, kad tai turbūt sukels „megaisteriją“.

Latvijos užsienio reikalų ministro drąsą pagyrė ir Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas, „Twitter“ parašęs: „Labai drąsus žmogus ir labai geras užsienio reikalų ministras“. Estija neseniai įteisino tos pačios lyties asmenų partnerystę.

Jis pridūrė kovosiantis, kad Latvija suteiktų teisinį statusą homoseksualų partnerystei, bet kartu pripažino, kad tai turbūt sukels „megaisteriją“.

JAV dienraščio „The Washington Post“ biuro Maskvoje vadovas Michaelas Birnbaumas latvio žingsnį pavadino „dideliu žingsniu į priekį gėjų teisių srityje Rytų Europoje“. Laikraščio tinklaraštyje žurnalistas teigė, kad Latvijos ministras „pralaužė barjerą Rytų Europos socialiai konservatyvioje politinėje arenoje“.

Lietuvos politikai į latvio pareiškimą kol kas nereagavo.

Iš Lietuvos didžiųjų partijų už homoseksualų partnerystės įteisinimą pasisako vienintelis Liberalų sąjūdis. Tos pačios lyties asmenų santuokai nepritaria nė viena partija. Prezidentė Dalia Grybauskaitė pernai vasarį sakė, kad diskusijos apie homoseksualų partnerystę Lietuvoje yra „labai ankstyva“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius