-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 30 /16:20

Latvijos politologas: „Mūsų šalies politinį elitą ištiko gili krizė“

Latvijos politinį elitą ištiko gili krizė – tai liudija faktas, jog į valdžią pretenduojanti partija daro tiek daug klaidų, trečiadienį pareiškė politologas, Latvijos universiteto profesorius Juris Rozenvaldas.
Laimdota Straujuma
Laimdota Straujuma / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Politika Latvija

„Visa, ką žmonės pastaruoju metu kalba apie partiją „Vienybė“, liudija viena – mūsų šalis išgyvena gilią politinio elito krizę, kai į valdžią pretenduojanti partija padaro tiek daug klaidų per tokį trumpą laiką“, – sakė jis interviu Latvijos televizijos laidai „Ryto panorama“.

„Tai ir partijos suvažiavimas, kuriame svarstyti ne iš principo svarbūs klausimai, o visuotinė draugystė. Po to premjerė bėga pas prezidentą ir pareiškia apie atsistatydinimą. Galiausiai – maniakinis noras bet kokia kaina kandidate į premjerus iškelti (Solvitą) Abuoltinią“, – sakė J.Rozenvaldas.

Pasak politologo, tai kelia klausimą – kokie yra partijos lyderės ir pačios partijos interesai.

„Galima daryti išvadą, noras iškelti S.Abuoltinios kandidatūrą kenkia „Vienybei“ ir tokiu būdu yra žalingas apskritai“, – aiškino jis.

Tiesa, pasak J.Rozenvaldo, Latvijai tai gana įprastas procesas, išskyrus tai, kad vyriausybė žlugo ne dėl to, kad kažką surezgė opozicija ar valdančiosios koalicijos partneriai nesugebėjo dėl kažko susitarti, o todėl, kad nesutarimų esama į valdžią pretenduojančios partijos viduje.

Prezidentas kandidatą siūlys pats

Latvijos prezidentas Raimondas Vėjuonis trečiadienį po neformalaus susitikimo su valdančiosios koalicijos partijų atstovais pareiškė, kad pasinaudos Konstitucijos jam suteikta teise ir imsis iniciatyvos paskirti kandidatą į premjero postą.

Prezidentas sakė, nusprendė pakeisti savo numatomų atostogų laiką ir kitą savaitę susitiks su galimais kandidatais.

„Aš suteikiau partijoms galimybę rasti naujos veiksmingos koalicijos modelį, tačiau partijos nepasinaudojo šia galimybe“, – sakė prezidentas.

R.Vėjuonis dar kartą pabrėžė, kad naująją vyriausybę turi formuoti esama koalicija, kuriai priklauso centro dešinioji „Vienybė“, Žaliųjų ir valstiečių sąjunga (ZZS) ir Nacionalinis aljansas. Jis paragino partijas imtis atsakingų ir politiškai drąsių veiksmų.

Prezidentas taip pat išreiškė viltį, kad partijos turi daug profesionalų, kurie yra pajėgūs imtis atsakomybės.

Latvijos žalieji ir valstiečiai kandidato nekels

Latvijos centristinė Žaliųjų ir valstiečių sąjunga (ZZS) trečiadienį susitikime su prezidentu Raimondu Vėjuoniu jį informavo, kad partija nesiūlys savo kandidato į premjerus.

Tai žurnalistams pranešė ZZS valdybos pirmininkas Armandas Krauzė.

Jis sakė, kad naujoji vyriausybė turi būti formuojama esamos koalicijos, kuriai priklauso centro dešinioji „Vienybė“, ZZS ir konservatyvus Nacionalinis aljansas, pagrindu.

Pasak A.Krauzės, dabar „Vienybė“ turėtų oficialiai paskelbti savo kandidatą į premjerus, kad būtų galima tęsti derybas dėl vyriausybės suformavimo.

ZZS gali iškelti savo kandidatą tik tokiu atveju, jei koalicijos partneriai atmes „Vienybės“ pasiūlytą kandidatą, sakė jis.

„Šiandien oficialiai informavome prezidentą, kad ZZS nesiūlys savo kandidato, atsižvelgdama į susiklosčiusią situaciją ir „Vienybės“ generalinio sekretoriaus Arčio Kamparo paskelbtą pareiškimą. Mes taip pat turime gerbti prezidento poziciją, kad „Vienybei“ turėtų priklausyti pirmumo teisė (siūlyti kandidatą į premjerus)“, – sakė A.Krauzė.

Jis pridūrė, kad nors ZZS turi kandidatų į vyriausybės vadovus, kol kas jų nesiūlys ir lauks tolesnių prezidento žingsnių.

A.Kamparas anksčiau šią savaitę sakė, kad „Vienybė“ nepalaikys ZZS kandidato į premjerus, o tai, kad ši politinė jėga dar nepaskelbė jo pavardės, rodo, kad ji neturi pakankamai stiprios kandidatūros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius