-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 16 /11:50

Latvijos premjere taps Solvita Abuoltinia?

Latvijos centro dešinioji partija „Vienybė“ siūlys į premjero postą savo lyderę Solvitą Abuoltinia, antradienio vakarą pranešė partijos atstovas Karlis Šadurskis.
Solvita Abuoltinia
Solvita Abuoltinia / wikipedia.com nuotr.
Temos: 2 Ryga Latvija

Šis sprendimas buvo priimtas per „Vienybės“ valdybos ir parlamentinės frakcijos bendrą posėdį. Tačiau posėdžio dalyviai dar nepatvirtino S.Abuoltinios kandidatūros balsuodami.

K.Šadurskis antradienį sakė, kad po antradienį priimto sprendimo S.Abuoltinios kandidatūra bus oficialiai pasiūlyta iki gruodžio 28 dieną.

„Tai įvyks tarp Kalėdų ir gruodžio 28 dienos, – nurodė „Vienybės“ atstovas. – Partijos statutas įpareigoja visus į parlamentą pagal „Vienybės“ sąrašą išrinktus deputatus palaikyti šią kandidatę.“

„Viena kandidatė – Solvita Abuoltinia – buvo nominuota per bendrą parlamentinės frakcijos ir partijos valdybos posėdį“, – aiškino jis.

K.Šadurskis pridūrė, kad per tą posėdį joks balsavimas nevyko, tik buvo nominuota kandidatė. Pasak jo, „Vienybės“ nariai antradienį taip pat tarėsi dėl galimų koalicijos modelių, bet daugiau detalių neatskleidė.

Paklaustas, ar partija gali skilti po balsavimo dėl S.Abuoltinios kandidatūros, K.Šadurskis pripažino, kad jokioje organizacijoje nebūna visiškos vienybės visais klausimais.

„Kol kas neaišku, kiek balsų dabar turi „Vienybė“. Sužinosime atsakymą į šį klausimą, kai turėsime išsamų frakcijos ir valdymos narių sąrašą, taip pat rodantį, kaip kiekvienas iš jų balsavo“, – nurodė K.Šadurskis.

Konservatyvus Nacionalinis aljansas ne kartą yra sakęs, kad neprisidės prie koalicijos, jeigu premjere taps S.Abuoltinia.

Tuo tarpu centristinė Žaliųjų ir valstiečių sąjunga (ZZS) atmetė galimybę dalyvauti valdančiojoje koalicijoje be Nacionalinio aljanso. Tikėtina, kad ZZS gali pasiūlyti į premjero postą savo deputatą Marį Kučinskį.

Nori formuoti platesnę koaliciją

Būsimąją Latvijos valdančiąją koaliciją nebūtų išmintinga kurti be konservatyvaus Nacionalinio aljanso, trečiadienį pareiškė centro dešiniosios partijos „Vienybė“ lyderė Solvita Abuoltinia, kuri bus siūloma į premjero postą.

„Nacionalinis aljansas yra stipri politinė jėga, atstovaujanti būtinoms ir paklausą visuomenėje turinčioms idėjoms“, – ji sakė interviu komercinei televizijai LNT.

S.Abuoltinia pažymėjo, jog dabar svarbu atnaujinti pažadus, kuriuos politikai yra davę rinkėjams, ir pridūrė, kad ultimatumai ir neperžengiamos linijos nėra tai, ko rinkėjai tikisi iš politikų.

Tuo tarpu vienas iš Nacionalinio aljanso lyderių Gaidis Bėrzinis sakė LNT, kad S.Aboltinios siūlymas į premjero postą yra nemaloni staigmena ir kad jo partijos parlamentinė frakcija bei valdyba nepalaiko „Vienybės“ lyderės kandidatūros.

Nacionalinis aljansas neketina keisti pozicijos šiuo klausimu, pabrėžė G.Bėrzinis. Nacionalinis aljansas ne kartą yra sakęs, kad neprisidės prie koalicijos, jeigu premjere taps S.Abuoltinia. Tuo tarpu centristinė Žaliųjų ir valstiečių sąjunga (ZZS) atmetė galimybę dalyvauti valdančiojoje koalicijoje be Nacionalinio aljanso.

Latvijos prezidentas Raimondas Vėjuonis gruodžio 10–11 dienomis susitiko su visomis parlamentinėmis partijomis, bet sakė, kad pirmasis derybų ratas nedavė konkrečių rezultatų, nes partijos neišreiškė aiškaus palaikymo kokiam nors konkrečiam koalicijos modeliui arba premjero kandidatūrai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius