Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lechas Walesa apie dabartinę Lenkijos valdžią: „Arba išdavikai, arba kvailiai“

Lenkijos demokratijos legenda ir buvęs prezidentas Lechas Walesa toliau kritikuoja dabartinius šalies vadovus. Anot jo, valdžia tyčia kursto konfliktą su Vokietija, o vidaus politikoje kuria priešus ir užsiima demagogija, siekdama pelnyti visuomenės palaikymą. Tačiau taip, pasak L.Walesos, gali elgtis tik išdavikai arba kvailiai.
Lechas Walesa, Lenkijos prezidentas
Lechas Walesa, Lenkijos prezidentas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Apie politinę situaciją Lenkijoje L.Walesa kalbėjosi su „Deutsche Welle“.
L.Walesa sakė visą gyvenimą tikėjęs, kad Lenkijai pakanka iškovoti laisvę ir sukurti demokratiją, kad būtų sėkminga šalimi, tačiau dabar jis tikino tuo jau abejojantis.

„Šiandien aš turiu abejonių. Mes buvome sėkmingi, bet dabar nebežinome, ką daryti su savo pasiekimais. Aš senas ir pavargęs, bet man labai nepatinka tai, kas vyksta. Dabartinės Vyriausybės politika nėra gera. Jos situacijos vertinimas yra tikslus, tačiau sprendimai blogi“, – teigia jis.

Tai ne pirmas kartas, kad L.Walesa viešai išsako griežtą kritiką valdantiesiems. Neseniai jis kartu su dar dviem buvusiais Lenkijos vadovais Aleksandru Kwasniewskiu ir Bronislawu Komorowskiu paragino Europos Sąjungą ginti teisinės valstybės principus jų šalyje, esą atsidūrusius pavojuje dėl dabartinės konservatyviosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) Vyriausybės politikos.

Dabar jis sako, kad padėtis šalyje ir pasaulyje visus demokratijos šalininkus verčia gerokai pasukti galvas.

„Tokie asmenys kaip Jarosławas Kaczynskis ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas mus motyvuoja. Jie verčia mus ieškoti ir rasti sprendimus. Jie įkvepia mus“, – sako Lenkijos demokratijos legenda.

„Tie žmonės atėjo į valdžią atsitiktinai ir yra nesukurti šiam darbui, jie nebuvo patikrinti mediciniškai ir jie kenčia nuo kompleksų bei yra siaurapročiai. Tai yra mūsų nesėkmė. Aš buvau įspėjęs visuomenę, nes aš tuos žmones pažįstu. Dabar klausimas, kuris kyla, yra toks: kaip mums išeiti iš šios situacijos? Kaip su ja kovoti?“, – interviu mintis dėstė buvęs Lenkijos prezidentas.

Jis akcentavo, kad smurto imtis tikrai nereikia, tačiau tiesiog nekreipti dėmesio į žlugdomą demokratiją neįmanoma.

Todėl aš nesu tikras, ar jie yra Lenkijos priešai, išdavikai, agentai ar visiški kvailiai. Jie turi būti arba išdavikai, arba visiški kvailiai, jei taip elgiasi.

„Vyriausybė priima įstatymus vedina tik savo interesų, pamindama žmones ir Konstituciją. Protestai, vargu, ar gali tai sustabdyti, nes per mažai žmonių aktyviai į juos įsitraukia. Mes turime galvoti apie kelią, kuris atvestų į progresą“, – kalbėjo jis.

L.Walesa įsitikinęs, kad kol kas geriausias būdas – ieškoti sąjungininkų Europos Sąjungoje, Vokietijoje ir kitose demokratinėse valstybėse. Tuo tarpu valdžios lyderiai, pasak politiko, imasi kiršinti tautas.

„Jie atveria senas žaizdas, išnaudoja komplikuotą ir tragišką abiejų tautų praeitį ir žaidžia antivokiškais sentimentais. Jie yra demagogai. Jie sėja nesantaiką ir kursto neapykantą. Į pavojų jie stato mūsų pasiekimus ir sėkmę. Jie vadina mane ir kitus agentais, nes tai jiems padeda nugalėti. Jiems nerūpi, kokia žala bus padaryta tol, kol jie išlieka valdžioje. Todėl aš nesu tikras, ar jie yra Lenkijos priešai, išdavikai, agentai ar visiški kvailiai. Jie turi būti arba išdavikai, arba visiški kvailiai, jei taip elgiasi“, – „Deutsche Welle“ sakė buvęs Lenkijos prezidentas L.Walesa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius