-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkija atšaukė Izraelio delegacijos vizitą į Varšuvą dėl restitucijos ginčo

Lenkija pirmadienį pareiškė atšaukusi Izraelio pareigūnų vizitą dėl jų ketinimo iškelti per Holokaustą atimtos žydų nuosavybės restitucijos klausimą, nors Varšuva tvirtina, kad ši tema jau nebesvarstytina.
Lenkija
Lenkija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Lenkija nusprendė atšaukti Izraelio pareigūnų vizitą po to, kai izraeliečių pusė paskutinę minutę pakeitė savo delegaciją ir užsiminė, kad per derybas pirmiausia bus koncentruojamasi į klausimus, susijusius su nuosavybės restitucija“, – savo tinklalapyje paskelbė Užsienio reikalų ministerija.

Varšuvos pareiškime sakoma, kad Izraelio delegacija, vadovaujama Socialinės lygybės ministerijos generalinio direktoriaus Avi Coheno-Scali, Lenkijos sostinėje turėjo lankytis pirmadienį.

Šeštadienį Varšuvoje protestavo keli tūkstančiai nacionalistų, nepatenkintų JAV įstatymu dėl žydų nuosavybės, atimtos per Holokaustą, resititucijos. Šis klausimas iškilo prieš vėliau šiemet vyksiančius Lenkijos parlamento rinkimus.

Lenkų valdančioji dešiniojo sparno partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) bei centristų ir liberalų opozicija tvirtina, kad JAV prezidento Donaldo Trumpo pernai pasirašytas teisės aktas Lenkijai jokios įtakos neturės.

Minimas įstatymas įpareigoja JAV valstybės departamentą informuoti Kongresą apie užsienio šalių – taip pat ir Lenkijos - pažangą grąžinant žydams iš jų per Antrąjį pasaulinį karą ir po jo atimtą nuosavybę.

Lenkijos ir Izraelio santykių įtampa padidėjo po praėjusių metų ginčo dėl vieno Varšuvos priimto įstatymo, draudžiančio kaltinti Lenkijos tautą ir valstybę bendradarbiavimu vykdant nacistinius nusikaltimus.

Po JAV ir Izraelio protestų Lenkija priėmė įstatymo pataisą, panaikindama anksčiau įstatyme numatytas baudas ir laisvės atėmimo bausmę.

Izraelio diplomatijos vadovas Israelis Katzas vasarį pareiškė, jog „lenkai žinda antisemitizmą su savo motinų pienu“.

Antrojo pasaulinio karo metais Vokietijai okupavus Lenkiją šalis neteko šešių milijonų savo piliečių, iš kurių trys milijonai buvo žydai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius