-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 15 /23:47

Lenkija dėl „priešiškų veiksmų“ išsiunčia tris Rusijos diplomatus

Lenkija ketvirtadienį paskelbė išsiunčianti tris Rusijos diplomatus dėl, anot Varšuvos, Maskvos „priešiškų veiksmų“. Kiek anksčiau ketvirtadienį panašų žingsnį atliko Jungtinės Valstijos, paskelbusios, kad išsiunčia 10 Rusijos diplomatų.
Rusija
Rusija / 123RF.com nuotr.

Lenkijos užsienio reikalų ministerijos pranešime reiškiamas „visiškas solidarumas“ Vašingtono veiksmams ir pabrėžiama, kad „sprendimai, priimti ir suderinti sąjungininkų, yra tinkamiausias atsakas į Rusijos Federacijos priešiškus veiksmus“.

Ministerija pridūrė iškvietusi Rusijos ambasadorių ir įteikusi jam notą, kurioje sakoma, kad trys šios šalies ambasados Varšuvoje darbuotojai laikomi personae non gratae.

„Tokio sprendimo pagrindas buvo šių asmenų diplomatinio statuso pažeidimai ir Lenkijos Respublikai kenkiantys veiksmai“, – rašo ministerija.

Tuo metu Rusijos Valstybės Dūmos Tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas Leonidas Sluckis pareiškė, kad šis Lenkijos sprendimas „neturi pagrindo“, o Maskva į jį atsakys.

„Esu įsitikinęs, kad mūsų diplomatų išsiuntimui nebuvo realaus pagrindo. Šis eilinis parodomasis rusofobiškas gestas dar labiau pagilina Rusijos ir Lenkijos santykių prarają, kuri negali nekelti apgailestavimo. Mes atsakysime – kaip visada“, – žurnalistams sakė L.Sluckis.

Pasak komiteto pirmininko, „Varšuva veikia kaip tikras JAV vasalas ir stengiasi neatsilikti nuo „didžiojo brolio Vašingtono“ antirusiška retorika ir išpuoliais; tai – JAV sankcijų aidas“.

Minimas Lenkijos žingsnis buvo naujausia palaikymo JAV išraiška, po to, kai Jungtinė Karalystė iškvietė Rusijos ambasadorių Londone, kad išreikštų didelį susirūpinimą dėl to, ką pavadino Maskvos „piktybinės veiklos modeliu“.

NATO irgi išreiškė palaikymą Jungtinėms Valstijoms, „paskelbusioms apie veiksmus, susijusius su atsaku į Rusijos destabilizuojančią veiklą“.

Europos Sąjunga savo ruožtu išreiškė „solidarumą su Jungtinėmis Valstijomis dėl kenkėjiškos elektroninės veiklos poveikio, ypač kalbant apie „SolarWinds“ kibernetinę operaciją“ – prieš JAV vyriausybinę kompiuterių sistemą nukreiptą plataus masto kibernetinę ataką, surengtą praėjusiais metais, pasinaudojus bendrovės „SolarWinds“ programinės įrangos spragomis.

Anksčiau ketvirtadienį paskelbtame pareiškime Lenkijos užsienio reikalų ministerija išreiškė susirūpinimą dėl kibernetinių atakų.

„Šių išpuolių pasekmės apima ne tik JAV, bet ir daro įtaką Europos šalims, – sakė URM. – Nuolatinis kenksmingos veiklos kibernetinėje erdvėje didėjimas (...) daro neigiamą įtaką daugelio šalių visuomenei, ekonomikai ir vyriausybėms.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius