-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 20 /17:37

Lenkija Europos Sąjungos pradėtus veiksmus prieš ją laiko politiniais

Lenkija trečiadienį griežtai reagavo į Europos Sąjungos iniciatyvą pradėti precedento neturintį drausminį procesą prieš Lenkiją dėl joje vykdomų kontroversiškų teisinių reformų, kurios, anot Briuselio. kelia grėsmę įstatymo viršenybei.
Lenkija
Lenkija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Lenkija smerkia Europos Komisijos pagal 7-ąjį straipsnį pradėtą procedūrą, kuri iš esmės yra politinė, ne teisinė“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime, kuriame dar priduriama, kad tai kenkia „abipusiam pasitikėjimui“.

Dėl šios dar niekada netaikytos drausminės procedūros, numatytos ES sutarties 7-ajame straipsnyje, Lenkijai gali būti įšaldytos valstybės narės balsavimo teisės ES.

Per pastaruosius dvejus metus Lenkija priėmė 13 naujų įstatymų, kurie sudaro sąlygas vyriausybei „sistemingai politiškai kontroliuoti“ teisminių institucijų „sandarą, įgaliojimus, administravimą ir veiklą“, sakė Europos Komisijos vicepirmininkas Fransas Timmermansas žurnalistams.

Tuo metu Lenkijos naujasis premjeras Mateuszas Morawieckis atsikirto tviteryje, kad „Lenkija yra atsidavusi įstatymo viršenybei kaip ir kitos ES valstybės“.

Pasak jo, „dabartinė teismų sistemos reforma yra labai reikalinga“. Premjeras atkartojo dešiniojo sparno partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) žodžius, esą šios reformos būtinos, siekiant veiksmingiau kovoti su korupcija ir pertvarkyti teismų sistemą, tebetemdomą komunistinės praeities šešėlio.

„Komisijos ir Varšuvos dialogas turi būti ir atviras, ir sąžiningas. Aš manau, kad Lenkijos suverenumas ir vieningos Europos idėja gali būti suderinamos“, – pareiškė M.Morawieckis.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris tvirteryje pakvietė M.Morawieckį sugrįžti į Briuselį ir „pratęsti diskusiją“, kuri buvo pradėta viršūnių susitikime praėjusią savaitę.

M.Morawieckio ir J.-C.Junckerio susitikimas numatytas sausio 9 dieną, pranešė Lenkijos vyriausybės atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius