Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkija mini pradžią „Solidarumui“ davusio susitarimo 40-metį

Lenkija pirmadienį mini 40 metų sukaktį po to, kai šioje socialistinio bloko šalyje atsirado pirmoji tikrai nepriklausoma profesinė sąjunga „Solidarumas“ ir šalis žengė lemtingą istorinį žingsnį demokratijos link.
Lechas Walęsa
Lechas Walęsa / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šiuo metu Lenkija atidžiai stebi protestus kaimyninėje Baltarusijoje, prasidėjusius po Maskvą palaikančio ilgamečio šalies autokratinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos perrinkimo per prezidento rinkimus. Protestai jai primena masinius veiksmus, privedusius iki „Solidarumo“ atsiradimo Lenkijoje.

Gdanske pirmadienį vyksta ceremonijos, per kurias minimas 1980 metų rugpjūčio 31 dieną įvykęs sutarties su Lenkijos komunistine valdžia pasirašymas.

Šis žingsnis buvo atliktas tūkstančiams streikuojančių Gdansko laivų statyklos darbininkų valdžiai pateikus savo 21 reikalavimo sąrašą, įskaitant reikalavimą leisti įkurti nepriklausomą profesinę sąjungą.

„Tai buvo didžiausia pergalė per Lenkijos istoriją, ir jos vertė ne tik ta, kad buvo nugalėtas senasis režimas, bet kad nugalėtieji buvo paskatinti likti draugais“, – sakė „Solidarumas“ įkūrėjas ir tuomet dar būsimas Lenkijos prezidentas Lechas Walęsa.

Jis kalbėjo simbolinę reikšmę turinčioje vietoje – prie Gdansko laivų statyklos vartų, kur prieš 40 metų jis pasirašė susitarimą su vyriausybės atstovu.

Vėliau „Solidarumas“ virto nacionaliniu judėjimu ir 1989 metais laimėjęs pusiau laisvus rinkimus nuvertė komunistinę valdžią. Tai panašiems veiksmams įkvėpė daugelį kitų sovietinio bloko šalių.

„Be rugpjūčio mėnesio sutarties pasirašymo ir be „Solidarumo“ atsiradimo nebūtų komunizmo žlugimo Europoje“, – per „Twitter“ parašė JAV ambasadorė Varšuvoje Georgette Mosbacher.

Lenkija bando atkreipti tarptautinės bendruomenės dėmesį į įvykius Baltarusijoje, primenančius jos pačios kovą už nepriklausomybę.

Gdanske pirmadienį organizuojamas mitingas jau ketvirtą savaitę nesibaigiantiems kasdieniams protestams Baltarusijoje palaikyti. Protestuotojai reikalauja A.Lukašenkos atsistatydinimo ir tvirtina, kad šeštą prezidento kadenciją jam užtikrinusių rugpjūčio 9-osios rinkimų rezultatai buvo suklastoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius