-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkija paskyrė prezidento rinkimus gegužės 10-ąją

Lenkijoje pirmasis prezidento rinkimų turas vyks gegužės 10 dieną, trečiadienį paskelbė parlamento pirmininkė.
Andrzejus Duda
Andrzejus Duda / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šiuo metu favoritu laikomas dabartinis valstybės vadovas Andrzejus Duda, palaikantis valdančiąją dešiniąją populistinę partiją „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS).

Tačiau jam veikiausiai nepavyks pasiekti pergalės per pirmą rinkimų rate, nors A.Duda, kaip rodo viešosios nuomonės apklausos, užtikrintai lenkia kitus kandidatus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Malgorzata Kidawa-Blonska
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Malgorzata Kidawa-Blonska

Prognozuojama, jog per gegužės 24 dieną galinčius vykti papildomus rinkimus A.Duda susigrums su liberalių pažiūrų oponente Malgorzata Kidawa-Blonska, priklausančia pagrindinei opozicinei partijai „Pilietinė platforma“.

Dalyvauti gegužės 10 dieną vyksiančiame pirmajame ture turėtų maždaug šeši kandidatai. Rinkimų datą trečiadienį patvirtino parlamento vadovė Elzbieta Witek.

Tarp pretendentų yra į politiką neseniai atėjęs centristas katalikas Szymonas Holownia, homoseksualumo neslepiantis kairuolis europarlamentaras Robertas Biedronas, agrarinio judėjimo lyderis Wladyslawas Kosiniakas-Kamyszas ir kraštutinių dešiniųjų pažiūrų parlamentaras Krzystofas Bosakas.

Pasiruošimą rinkimams temdo užsitęsęs ginčas dėl PiS suformuotos vyriausybės teismų reformų, kurios, kaip teigia kritikai, įskaitant Europos Komisiją ir pagrindines Europos teisėtvarkos institucijas, kelia grėsmę teisėjų nepriklausomumui ir neatitinka įstatymo viršenybės principo.

Lenkijos žmogaus teisių komisaras ir opozicijos politikai tučtuojau sukritikavo tokį prezidento sprendimą tvirtindami, kad jis pakerta teismų nepriklausomumą, ir pavadino tai pirmu žingsniu Lenkijos išstūmimo iš ES teisinės sistemos link.

2017 metų pabaigoje Briuselis pradėjo precedento neturintį drausminimo procesą prieš Lenkiją dėl „sisteminių grėsmių“, kurias teisės viršenybei esą kelia PiS pradėtos reformos. Dėl šios procedūros Lenkijai gali būti įšaldytos balsavimo ES institucijose teisės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius