Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkija piktinasi Europos Sąjungos „šantažu“, grasina vetuoti biudžetą

Varšuva antradienį pagrasino vetuoti Europos Sąjungos biudžetą ir atsigavimo po koronaviruso planą, tęsiantis senam ginčui dėl Briuselio kritikos demokratijos standartams Lenkijoje.
Lenkijos ir Europos Sąjungos vėliavos
Lenkijos ir Europos Sąjungos vėliavos / ZUMAPRESS.com

„Bus veto“, – sakė vicepremjeras Jaroslawas Kaczynskis interviu dienraščiui „Gazeta Polska Codziennie“, kurio ištraukos paskelbtos antradienį.

Visas interviu bus paskelbtas laikraščio trečiadienio numeryje.

„Jei grasinimai ir šantažas tęsis, mes tvirtai ginsime gyvybiškai svarbius Lenkijos interesus“, – sakė J.Kaczynskis, vadovaujantis valdančiajai dešiniojo sparno partijai „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS).

„Taip elgsimės su visais, kurie mus prievartauja. Pakartosiu darsyk, nes jau esu tai sakęs: istoriškai elgiamės teisingai“, – kalbėjo jis.

„Bandantieji atimti mūsų suverenitetą ir primesti mums savo fantazijas žlugs“, – sakė J.Kaczynskis.

„Neleisime terorizuoti mūsų pasitelkus pinigus“, – pridūrė jis.

ES praėjusį mėnesį pažėrė aštrios kritikos Lenkijai ir Vengrijai savo pirmoje ataskaitoje apie demokratijos standartus Bendrijos narėse, kurioje ypatingas dėmesys skirtas teisminių institucijų nepriklausomumo klausimui.

Anot ataskaitos rengėjų, Lenkijos teismų sistemos reformos „padidino įstatymų vykdomosios ir leidžiamosios valdžių įtaką teismų sistemai ir taip susilpnino teisminių institucijų nepriklausomumą“.

Lenkijos vyriausybė tvirtina, kad šios reformos padės veiksmingiau kovoti su korupcija ir išvaduos teismų sistemą nuo paskutinių komunistinio laikotarpio atgyvenų.

Ginčas dėl „teisės viršenybės“ apsunkino užsitęsusias derybas dėl Bendrijos ilgalaikio biudžeto ir tikriausiai persikels į šios savaitės ES viršūnių susitikimą.

Europos Parlamentas ir kelios valstybės narės nori susieti finansavimą tokioms šalims kaip Lenkija ir Vengrija su pagarba demokratinėms vertybėms. Tačiau šios šalys tam griežtai prieštarauja ir grasina vetuoti ES atsigavimo po koronaviruso planą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius