Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkiją supurtė skandalas: išprievartautai neįgaliai mergaitei atsisakyta daryti abortą

Mažoje gyvenvietėje Palenkės vaivadijoje buvo išprievartauta 14 metų proto negalią turinti mergaitė. Tai padarė jos dėdė. Ji niekam apie tai nepasisakė, apie nusikaltimą sužinota tik mergaitei pastojus. Jos teta kreipėsi į aplinkines ligonines, siekdama, kad mergaitei būtų atliktas abortas, tačiau griežta pozicija šių procedūrų atžvilgiu Lenkijoje labai gaji, tad nepageidaujamas nėštumas po prievartos nutrauktas tik Varšuvoje.
Akcija prieš abortų draudimų griežtinimą Lenkijoje
Akcija prieš abortų draudimų griežtinimą Lenkijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Kaip rašo wyborcza.pl, ši istorija – iš nedidelės gyvenvietės Palenkėje. 14-metę proto negalią turinčią mergaitę išprievartavo jos dėdė. Ji apie tai niekam nepasakė, tačiau kai paaiškėjo, kad laukiasi, artimieji apie nusikaltimą pranešė teisėsaugai, pradėtas tyrimas.

„Mergaitės teta kreipėsi į Moterų teisių ir šeimos planavimo fondą „Federa“ prašydama, kad pagelbėtume surasti kliniką, kur mergaitei būtų atliktas legalus abortas. Vietinės ligoninės atsisakė nutraukti nėštumą, argumentuojant, kad tai nesuderinama su jų sąžine! Teta mums sakė, kad jos sutiktos brutaliai ir nežmoniškai: „Ne čia, eikite iš čia. Nežinome kur. Tai ne mūsų reikalas...“

Gydytojai nenorėjo tetos klausytis. O mergaitė net nesuvokė, kad laukiasi.

Neturime žodžių iš pasipiktinimo tokiu elgesiu. Žinoma, tuoj pat ėmėmės šito reikalo. (…) Nėštumas nutrauktas Varšuvoje. Mergaitė jaučiasi gerai ir jau yra namuose. Varšuvos gydytojai negalėjo suprasti Palenkės medikų elgesio. Pasakyti, jog neparodyta empatijos, yra per mažai“, – „Gazeta Wyborcza“ pasakojo „Federa“ atstovai.

Palenkė – radikaliai nusiteikusi

Šio fondo vadovė Krystyna Kacpura interviu „Gazeta Wyborcza“ teigė, kad Palenkėje jau seniai neatliekami nėštumo nutraukimai – jokioje ligoninėje.

„Ligoninės be jokio teisinio pagrindo argumentuoja, kad tai nesuderinama su jų sąžine.

„Ši situacija su išprievartauta mergaite buvo ypač sudėtinga, nes tai susiję su proto negalia turinčia nepilnamete, kuriai reikėjo tuoj pat suteikti pagalbą. Laikas spaudė. Artėjo 12-a nėštumo savaitė, po kurios jau negali būti legalaus nėštumo nutraukimo. Tad aiškintis su Palenkės ligonine nebuvo kada. Susikoncentravome kaip įmanoma greičiau surasti mergaitei pagalbą. Laimei, pavyko Varšuvoje“, – pasakojo K.Kacpura.

Šeima nesutinka, kad jų vardai atsidurtų žiniasklaidoje, kadangi gyvena mažoje gyvenvietėje, bijo puldinėjimo. Todėl neskelbiama ir tai, kokia ligoninė nesuteikė mergaitei pagalbos. Kaip sako K.Kacpura, institucijos privalėtų atlikti patikrinimus visose Palenkės ligoninėse.

Ši situacija su išprievartauta mergaite buvo ypač sudėtinga, nes tai susiję su proto negalia turinčia nepilnamete, kuriai reikėjo tuoj pat suteikti pagalbą.

„Tokia situacija gali netrukus pasikartoti. Laukiame patikrinimų visose ligoninėse regione rezultatų. Turime 30 metų veidmainystės, kai politikai, dešinieji fundamentalistai ir Bažnyčia kalba apie gyvybės nuo užsimezgimo apsaugą, kurią užtikrina valstybė, o lenkės, nepaisydamos sistemos, kasmet pasidaro apie 150 tūkst. abortų“, – teigė fondo vadovė.

Skaičiai nemažėja

Jos teigimu, Lenkijoje galiojantys įstatymai, kuriuose įtvirtintas abortų draudimas, yra žalingi ir nemoralūs, todėl jau daug metų ji padeda moterims ir pati sau sako įrodžiusi, kad tokią teisę reikia ignoruoti ir mėginti keisti.

Valstybės statistika rodo, kad abortų mažėja, bet moterų teisių gynėjai tai neigia – esą ne visi nėštumo nutraukimai suskaičiuojami. Kad ir atlikti fondui tarpininkaujant. O kur dar medicininiai, kai nereikia chirurginės intervencijos, arba atlikti užsienyje.

„Scanpix“/AP nuotr./Protestas prieš abortų draudimo griežtinimą Lenkijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Protestas prieš abortų draudimo griežtinimą Lenkijoje

„Net griežčiausi įstatymai jokioje šalyje nesumažino abortų skaičiaus. Jeigu moteris nusprendė nutraukti nėštumą, ji tai padarys. Tik – priklausomai nuo valstybės sukuriamų sąlygų – padarys saugiau ar mažiau saugiai.

Net griežčiausi įstatymai jokioje šalyje nesumažino abortų skaičiaus. Jeigu moteris nusprendė nutraukti nėštumą, ji tai padarys.

Prieš 20-30 metų, kai Lenkijoje tablečių abortui dar nebuvo, o išvykti į abortus atliekančias klinikas Vakaruose nebuvę lengva, moterys važiavo į Rusiją, Ukrainą ar Baltarusiją. Arba tai darė savarankiškai. Ne kartą gelbėjome moterų gyvybes po naminių abortų, kai vartoti neaiškūs preparatai ar naudotasi vašeliu. Su laiku išplito pogrindinė aborcija, laikraščiuose talpinti skelbimai „Ginekologas – menstruacijų sukėlimas“.

Tai vyko nuošaliuose kabinetuose su slaptais įėjimais, kur reikėdavo savo rankšluosčio ir higienos priemonių bei kažko, kas pasitiks pacientę. Su tuo jau baigta. Tą pakeitė abortų tabletės ir ES šalių klinikos, kur nėštumo nutraukimas yra legalus“, – kalbėjo K.Kacpura.

Pasitaiko ir didžiuosiuose miestuose

Šiuo konkrečiu atveju legalų abortą daryti atsisakė ligoninės nedidelėse gyvenvietėse, tačiau esą tokių situacijų pasitaiko ir Balstogėje.

„Gazeta Wyborcza“ pasakoja apie ponią Agatą, kuri po tyrimų sužinojo, kad jos nešiojamam kūdikiui apsigimimas, įgimtas kaukolės skliauto nebuvimas. Nebuvo jokių galimybių išsaugoti jo gyvybę arba jam išgyventi pačiam.

„Scanpix“/AP nuotr./Lenkijos moterys protestuoja prieš bandymus dar sugriežtinti abortų suvaržymus
„Scanpix“/AP nuotr./Lenkijos moterys protestuoja prieš bandymus dar sugriežtinti abortų suvaržymus

Moteris kreipėsi į Balstogės universitetinę klinikinę ligoninę, tačiau jos vadovybė atsisakė nėštumą nutraukti. Raštiškame atsakyme direktorius rėmėsi 2020 m. spalio 22 d. Konstitucinio Tribunolo sprendimu, kuris draudžia nutraukti nėštumą dėl vaisiaus letalinių ydų, taip pat jau negaliojančiais Baudžiamojo kodekso straipsniais ir t.t.

26-erių metų moteriai tokioje dramatiškoje situacijoje taip pat padėjo minėtas fondas – nėštumas buvo nutrauktas kitoje vietoje.

Gydytojai, o ypač Palenkėje, dažnai teigia, kad abortas nesuderinamas su jų sąžine. Tačiau visa sveikatos apsauga, kaip rašo „Gazeta Wyborcza“, gerokai pablogėjo po to, kai 2021 m. sausio 27 d. buvo paskelbtas Konstitucinio tribunolo sprendimas dėl abortų.

Po šio sprendimo iš abortus reglamentuojančio įstatymo, priimto 1993 m., buvo pašalinta embriopatologinė prielaida, leidžianti nutraukti nėštumą sunkios ir nepagydomos vaisiaus ligos atveju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius