-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lenkijoje – „Juodasis penktadienis“: moterys už savo teises kovoja nedirbdamos

Pirmadienis Lenkijoje paženklintas juoda spalva. Tokiu būdu nemaža dalis šios šalies moterų protestuoja dėl visiško abortų draudimo. Streiko metu moterys neina į darbą, paskaitas, nevykdo savo pareigų namuose. „Juodojo penktadienio“ akcija prasidėjo socialiniuose tinkluose kaip reakcija į įstatymo projektą, kuriuo norima visiškai uždrausti abortus ir taikyti bausmes už juos moterims.
Moterų protestas Lenkijoje
Moterų protestas Lenkijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Moterų streiką Lenkijoje lydi daug įvairių akcijų, rašo tvn24.pl: eisenos, renginiai, daug organizacijų kviečia į atvirų durų dieną, suplanuota bendrai gaminti maistą, skaityti knygas, sportuoti. Akciją remia ir daugybė vyrų, kurie skelbia gaminsią pietus ar bent sumuštinių streikuojančioms moterims.

Plakatas su kvietimu į streiką
Plakatas su kvietimu į streiką

Juoda spalva

Dalis darbdavių taip pat paskelbė remią protestą, parduotuvės, kavinės, restoranai ketina iškabinti informacinius pranešimus, kad streikuoja ir todėl nedirba.

Vienas iš protesto akcijos skiriamųjų ženklų – juoda drabužių spalva. Kaip rašo tvn24.pl, bent jau Varšuvoje juoda spalva labai matoma. Dalis moterų šią dieną į darbą eina kelioms valandoms, tada ketina prisijungti prie streiko. Anot moterų, jos privalo remti vienos kitas, paramos laukiama ir iš vyrų.

VIDEO: Lenkijoje ketinimais visiškai drausti abortus nepatenkintos moterys streikuoja

Protestuoti ketinama prie valdančiosios partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) būstinės, čia moterys žada sustoti į gyvą „įsiūčio sieną“ ir garsiai išsakyti savo poziciją. Kaip tik šios partijos atstovai ir yra projekto dėl visiško abortų draudimo iniciatoriai.

Protesto akcija prie PiS būstinės

Remia opozicija

Čia kalbama apie prigimtines žmogaus teises ir tai, jog negalima moterų traktuoti kaip daiktų.

Savo paramą streikuojančioms moterims išsakė ir Lenkijos Seimo opozicija. „Piliečių platformos“ (PO) atstovų teigimu, darbdaviai turi palankiai žiūrėti į protestą, nes čia kalbama apie prigimtines žmogaus teises ir tai, jog negalima moterų traktuoti kaip daiktų. Partijos „Nowoczesna“ parlamentarė Joanna Schmidt pareiškė neisianti į darbą pati ir paragino taip pat elgtis ir savo biuro darbuotojus, o kartu ir visas moteris.

Valdančiosios PiS atstovai mąsto priešingai. Esą tai yra propaganda, kuriai valstybės tarnautojos ir tarnautojai, kiti žmonės neturėtų paklusti. Esą streiko idėja tarnaus kažkieno politiniams tikslams.

Tvp.info teigimu, yra ir kitokių protesto akcijų šią dieną. Kaip priešingybė „Juodajam pirmadieniui“ rengiama „Baltoji diena“. Jos dalyviai esą apsirengdami baltai išreikš savo paramą ginant užsimezgusią gyvybę.

Savaitgalį Lenkijoje vyko mitingai, kuriuose protestuota dėl moterų teisių pažeidimų.

Akcija „Juodasis pirmadienis“ prasidėjo nuo garsios lenkų aktorės Krystynos Jandos įrašo „Facebook“ tinkle, kuriame ji pasiūlė organizuoti protestą, panašų į tą, kuris įvyko 1975 m. Islandijoje, kuomet islandės, nesutikdamos su nelygia lyčių politika šalyje, vienai dienai paliko savo pareigas darbe ir namuose, taip visiškai paralyžiuodamos Islandiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius