Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijoje kyla panika dėl COVID-19 atvejų gausos: tai jau ne trečioji banga, tai cunamis

Lenkijoje pastarosios savaitės vėl neramios dėl augančio užsikrėtimų COVID-19 skaičiaus. Kai kurie medikai tai jau vadina ne trečiąja banga, o cunamiu – esą situacija tokia rimta, kad medikai nebegali net visiems padėti. Prognozuojama, kad balandis šalyje bus itin sunkus, bet jeigu vakcinacija vyks numatytais tempais, tuomet rudenį gal nebus dar vienos bangos.
Vakcinacija Lenkijoje
Vakcinacija Lenkijoje / „Scanpix“ nuotr.

Susirgimų cunamis

Kaip rašo gazeta.pl, situacija Lenkijoje dabar primena tą, kuri buvo rudenį, kai susirgimų skaičiai buvo didžiausi. Tiek, kad ligos simptomai kiek pasikeitė, o į ligoninių skyrius patenka vis daugiau jaunų žmonių.

„Tai jau ne trečioji pandemijos banga, o užsikrėtimų cunamis“, – taip radijo stočiai RMF FM sakė Lodzės universitetinės ligoninės Plaučių ligų skyriaus gydytojas dr. Tomaszas Karauda.

Tai jau ne trečioji pandemijos banga, o užsikrėtimų cunamis.

„Yra labai daug pacientų ir kartais atsiduriame situacijoje, kai nepajėgiame padėti visiems, kuriems norėtume padėti. Tuomet ieškome pagalbos kitose įstaigose. Iš tiesų tai jau šitos bangos pikas, jeigu ne ligonių cunamis, kiek jų sulaukiame“, – kalbėjo gydytojas.

Nėra taip, kad ligoninėse visiškai nebebūtų laisvų vietų, nes šis procesas dinamiškas, nuolat keičiasi. Bent jau minėtoje Lodzės ligoninėje stengiamasi sveikstančius pacientus perkelti į kitus skyrius arba išleisti į namus, tačiau esą, deja, didelė dalis ligonių turi tokių kvėpavimo sunkumų, kurie gali lemti mirtį. Mirusių pacientų atlaisvintas lovas labai greitai užima kiti, teigė T.Karauda.

Vis daugiau jaunų žmonių

Gydytojas įsitikins, kad nemaža dalis pacientų yra užsikrėtę britiškąja COVID-19 mutacija, kuri pagal turimus tyrimus gali padidinti tikimybę sirgti sunkesne ligos forma. Be to, ši koronaviruso atmaina yra labiau užkrečiama, tad kontaktas su kitu užsikrėtusiuoju gali būti trumpesnis. O ir neretai įprastų simptomų, kaip prarasta uoslė ar skonis, karščiavimas ar dusulys, nebūna, todėl tai apsunkina ligos diagnozavimą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lenkija
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lenkija

„Dabar dažnai COVID-19 prasideda nuo gerklės skausmo, sinusito ar viduriavimo. Kiekvieną kartą, kai prasideda kažkokia infekcija, privalu šioje epidemiologinėje situacijoje atlikti koronaviruso testą. Jeigu blogai jautiesi, skambini savo gydytojui su prašymu atlikti tokį testą, nesvarbu, kokius jauti simptomus“, – tvirtino gydytojas iš Lodzės ligoninės.

Dažnai COVID-19 prasideda nuo gerklės skausmo, sinusito ar viduriavimo. Kiekvieną kartą, kai prasideda kažkokia infekcija, privalu atlikti koronaviruso testą.

Jis taip pat įspėja, kad tarp pacientų vis daugiau jaunų žmonių. Medikai laukia ir vaistų – esą situacija gali pasikeisti bet kurią dieną, kai tik atsiras efektyvus gydymas medikamentais.

Ragina skiepytis

Vis dėlto kol vaistų nėra, akcentuojama būtinybė skiepytis. Virusologas iš Mažosios Lenkijos biotechnologijų centro prof. Krzysztodas Pyrcas Lenkijos radijui sakė, kad jeigu pavasarį ir vasarą sėkmingai bus tęsiama vakcinacija, o gamta neiškrės pokšto, rudenį dar vienos bangos gali nebebūti.

„Bet jeigu nustosime skiepytis prasidėjus pavasario ir vasaros sezonui, nesirūpinsime vakcinacija, manydami, kad viskas jau baigėsi, rudenį situacija vėl gali būti tokia pati“, – įspėjo profesorius.

Labiau pakenkti gali vakcinacijos stabdymas, nei tų vakcinų naudojimas.

Jis taip pat akcentavo, kad bent jau Lenkijos laukia labai sunkus balandis – esą tai ne prognozė, o statistiniai duomenys rodo. Todėl esą būtina didinti testavimo apimtis, griežtinti ribojimus ir jų laikytis bei vakcinuoti, tai svarbiausia.

Paklaustas, kaip vertina, kad nemažai Europos Sąjungos šalių laikinai sustabdė skiepijimą „AstaZeneca“ vakcina, prof. K.Pyrcas rekomendavo visiems išlaikyti sveiką protą. „Labiau pakenkti gali vakcinacijos stabdymas, nei tų vakcinų naudojimas“, – įsitikinęs profesorius.

Trečiadienį Lenkijos sveikatos ministerija pranešė, kad per pastarąsias 24 val. užregistruoti 25 052 nauji užsikrėtimo COVID-19 atvejai, 453 žmonės mirė. Tai didžiausias rodiklis nuo lapkričio 14 dienos, kai atvejų buvo net 25 571.

Iš viso nuo pandemijos pradžios Lenkijoje COVID-19 jau užsikrėtė beveik du milijonai žmonių, mirė daugiau nei 48 tūkst. pacientų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius