Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2022 11 15 /2022 11 16

Po pranešimų apie rusų raketas Lenkijoje – G.Nausėdos reakcija: turi būti ginamas kiekvienas NATO centimetras

Netoli Ukrainos sienos Lenkijoje nukritus dviem Rusijos raketoms, žuvo du žmonės, pranešė šaltiniai JAV ir Baltijos šalyse. Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis skubiai sušaukė Nacionalinio saugumo ir gynybos reikalų ministrų tarybos komitetą. Į incidentą jau sureagavo Lietuvos, Latvijos ir Estijos valdžios atstovai. Politologas Linas Kojala 15min sako, kad Lenkija turbūt pirmiausia paprašys konsultacijų NATO.

„Aukšto rango JAV žvalgybos pareigūnas teigia, kad Rusijos raketos įskrido į NATO narę Lenkiją, žuvo du žmonės“, – skelbia autoritetinga JAV naujienų agentūra „Associated Press“.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda paskelbė solidarumą su Lenkija ir pabrėžė, kad turi būti ginamas kiekvienas NATO centimetras.

„Šį vakarą iš Lenkijos gauta susirūpinimą keliančių naujienų apie mažiausiai du sprogimus. Palaikomas glaudus ryšys su mūsų draugais lenkais. Lietuva tvirtai solidarizuojasi su Lenkija. Kiekvienas NATO teritorijos centimetras turi būti ginamas!“ – tviteryje parašė G.Nausėda.

Socialiniuose tinkluose pasisakė ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Jo teigimu, tai, apie ką Ukraina seniai įspėjo, įvyko.

„Teroras neapsiribojo mūsų valstybės sienomis. Rusijos raketos kirto Lenkijai, mums draugiškai šaliai.

Kiek kartų Ukraina kalbėjo apie tai, kad mūsų šalimi teroristinė valstybė neapsiribos? Lenkija, Baltijos šalys... Tai laiko klausimas, kada Rusijos teroras eis toliau.

Reikia teroristus pastatyti į vietą! Kuo labiau Rusija jaučiasi nebaudžiama, tuo didesnė grėsmę kels visiems, kuriuos gali pasiekti rusiškos raketos.

Siųsti raketas į NATO teritoriją... Tai Rusijos smūgis kolektyviniam saugumui! Tai pati tikriausia eskalacija. Reikia veikti“, – kalbėjo V.Zelenskis.

Sprogimas džiovykloje

Rusijai stipriai apšaudant Ukrainą antradienio popietę Lenkijos Liublino radijas pranešė apie sprogimą Pševovo kaime Liublino apylinkėse. Ši vietovė vos 10 km nuo Ukrainos sienos. Įvykio vietoje dirba policijos ir kariuomenės atstovai.

Incidento vieta Lenkijoje
Incidento vieta Lenkijoje

Sprogimas įvyko apie 15.40 val. vietos laiku.

„Šio įvykio priežastys šiuo metu nežinomos, – Liublino radijui sakė Valstybinės apskrities priešgaisrinės tarnybos Hrubiešove štabo atstovas vyresnysis kapitonas Marcinas Lebiedowiczius. – Gavome pranešimą apie sprogimą džiovykloje. Tiesą sakant, atvykę galime patvirtinti, kad kažkas panašaus įvyko. Du žmonės žuvo vietoje. Šiuo metu saugome įvykio vietą ir apšviečiame įvykio zoną.“

Wyborcza.pl teigimu, liudininkai pasakoja virš vietovės matę danguje keistą greitai į žemę smingantį daiktą, po akimirkos apylinkes supurtė galingas sprogimas. „Žmonės įtaria, kad tai galėjo būti atklydusi raketa arba Ukrainai skirtos numuštos raketos dalys“, – rašo portalas.

Lublin112.pl rašo, kad esą raketa nukrito grūdų supirkimo vietoje. Sprogimas nugriaudėjo šalia traktoriaus priekabos, toje vietoje liko gili duobė.

Tarp sprogimo aukų – įmonės darbuotojas ir vienas ūkininkų, kuris atvežė kukurūzus. Mūrinis pastatas, kuriame buvo džiovykla, buvo visiškai sugriautas.

Taip pat teigiama, kad vos už keliasdešimties metrų nuo įvykio vietos stovi daugiabučiai namai.

Tas pats portalas teigia, kad manoma, jog sprogimas gali būti susijęs su raketų atakomis Belzo gyvenvietėje Ukrainoje, kuri yra apie 12 km nuo Pševovo, kuris savo ruožtu yra apie 7 km nuo sienos su Ukraina.

„Pirmiausia girdėjosi garsus švilpimas, paskui viskas sprogo. Netoliese mėtosi sprogmens nuolaužos. Kaimynai sako, kad buvo dar viena raketa, bet ji lyg nukrito kažkur laukuose“, – vietos gyventoją cituoja Lublin112.pl.

VIDEO: Raketų sprogimo vieta Lenkijoje: teritorija aptverta ir saugoma kariuomenės

Portalo teigimu, sprogimą girdėjo ir aplinkinių gyvenviečių gyventojai.

„Keliasdešimties metrų spinduliu nuo sprogimo vietos randama raketų nuolaužų. Ant tų, kurias jau paėmė pareigūnai, jokių skiriamųjų ženklų nėra“, – rašo portalas.

Lenkijos valdžia kol kas tyli

Taip pat wyborcza.pl pabrėžia, kad dėl įvykio susiduriama su visiška informacijos blokada – nei policija, nei ugniagesiai neteikia jokios informacijos. Įmonės, kur įvyko sprogimas, teritorija aptverta ir saugoma kariuomenės, virš jos skraido sraigtasparnis.

  • Lenkijos pusė iki šiol nepatvirtino pranešimų apie raketas Lublino apylinkėse. Žinoma tik tai, kad Pševove antradienį įvyko sprogimas, kurio metu žuvo du žmonės.
  • Įvykį tiria Pentagonas, kuris kol kas negali patvirtinti, ar išties rusiškos raketos nukrito Lenkijoje. Apie tai kalbėjo Amerikos gynybos ministerijos atstovas, generolas Patrickas Ryderis.
  • Europos Komisija ir NATO kol kas tyli ir nekomentuoja jokių pranešimų iš Lenkijos, laukdami Lenkijos Vyriausybės vertinimo Varšuvoje.

Ši vietovė yra netoli Ukrainos sienos – vos apie 10 km.

Skelbia premjerai ir ministerijos

Versiją apie rusų raketas viešai paskelbė ir Latvijos gynybos ministras Artis Pabrikas.

„Užuojauta mūsų ginklo broliams lenkams. Nusikalstamas Rusijos režimas paleido raketas, kurios nukreiptos ne tik į Ukrainos civilius gyventojus, bet ir nusileido NATO teritorijoje Lenkijoje. Latvija visiškai palaiko Lenkijos draugus ir smerkia šį nusikaltimą“, – tviteryje parašė ministras.

VIDEO: Lenkija pranešė apie raketų sprogimą Pševoduvo kaime – žuvo 2 žmonės

Estijos užsienio reikalų ministerija paskelbė apie konsultacijas su lenkais.

„Naujausios žinios iš Lenkijos kelia didžiausią nerimą. Glaudžiai konsultuojamės su Lenkija ir kitais sąjungininkais. Estija yra pasirengusi ginti kiekvieną NATO teritorijos centimetrą. Esame visiškai solidarūs su savo artima sąjungininke Lenkija“, – rašoma pareiškime.

Čekijos gynybos ministras Janas Černochovas teigė, kad dėl sprogimo Lenkijoje šios šalies ministras išvyko iš vykusio Vyšegrado šalių grupės pasitarimo.

„Manome, kad raketų smūgis pasitvirtino, nes šiandien įvyko V4 grupės darbinis susitikimas su Lenkijos kariuomenės vadu, kuris išvyko spręsti situacijos Lenkijoje“, – Čekijos interneto svetainė Denikn.cz cituoja J.Černochovą.

„Manau, kad tai yra padėties eskalavimas, net jei tai buvo klaida, provokacija ar sąmoningas sprendimas, ypač atsižvelgiant į tai, kas šiandien įvyko Kyjive“, – pridūrė jis.

Konsultuosis su NATO

Rytų Europos studijų centro vadovas Linas Kojala 15min paaiškino, kokia tikėtina pirminė reakcija.

„Mes dar nežinome, kas tikrai nutiko. Manau, kad pirmas žingsnis yra faktų konstatavimas Lenkijos lygmenyje ir paskui NATO lygmenyje. NATO turi įvairias procedūras tokių situacijų sprendimui“, – sakė politologas.

Jis paminėjo, kad pirmiausia turbūt bus aktyvuotas Šiaurės Atlanto sutarties ketvirtasis straipsnis. Jis numato, kad „šalys tarpusavyje konsultuosis, jeigu, jų nuomone, kiltų grėsmė bet kurios Šalies teritoriniam vientisumui, politinei nepriklausomybei ar saugumui“.

„Pirmiausia, tai, be abejo, turbūt būtų galima bent jau svarstyti, jeigu viskas klostysis pagal dabartinę informaciją, apie 4-ojo NATO straipsnio panaudojimą sukviečiant visas valstybes ir informuojant apie tikrąją padėtį. Na, o tuomet kiti žingsniai priklausytų nuo to, kaip klostytųsi įvykiai“, – teigė L.Kojala.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Linas Kojala
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Linas Kojala

Jo nuomone, NATO turbūt yra svarsčiusi iš anksto reakciją į tokį scenarijų.

„Nemanau, kad NATO yra labai nustebintas dėl to, kas nutiko, nes buvo daug diskutuojama apie tokią grėsmę jau nuo vasario pabaigos ar kovo pradžios, tai aš manau, kad tie scenarijai yra apsvarstyti – kaip ir galimos reakcijos“, – teigė politologas.

Lietuva rems Lenkiją

Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas teigia, kad „Lietuvos valstybė visada besąlygiškai rems Lenkiją nuo bet kokių provokacijų ar bet kokios formos agresijos bei visada ryžtingai stovės mūsų broliškos Lenkijos pusėje“.

Tviteryje jau atsirado ir nuotraukų, kurios darytos iš įvykio vietos. Vis dėlto čia taip pat neskubama teigti, jog tai raketų sprogimo pasekmės, esą galėjo būti ir kitos priežastys.

Radiozet.pl teigimu, pasirodė neoficiali informacija, kad iš Liublino Tomašuvo oro uosto pakelti kariniai lėktuvai.

Sušaukti posėdžiai

Kaip tik antradienio vakarą Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis skubiai sušaukė Nacionalinio saugumo ir gynybos reikalų ministrų tarybos komitetą, pranešė Vyriausybės atstovas Piotras Muelleris, tačiau jis nepatvirtino, kad posėdis susijęs su sprogimais.

VIDEO: V.Zelenskis sureagavo į įvykius Lenkijoje: „Šiandien įvyko tai, apie ką perspėjome jau seniai“

„Dėl susidariusios krizinės situacijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis, pasikonsultavęs su prezidentu Andrzejumi Duda, įsakė Nacionalinio saugumo biure surengti susitikimą su Nacionalinio saugumo ir gynybos reikalų komiteto nariais“, – sakė R.Muelleris.

Atstovo teigimu, informacija apie tai, kas kalbėta posėdyje, bus paskelbta vėliau.

Į posėdį susirinko ir Lenkijos ministrai.

Vyriausybės atstovas ragino, kad iki oficialios informacijos paskelbimo nebūtų remiamasi gandais.

Rusijos gynybos ministerija viską neigia

Antradienį vakare, reaguodama į pasirodžiusią informaciją, Rusijos gynybos ministerija išplatino žinutę, kurioje teigiama, kad informacija apie Lenkijos teritorijoje nukritusias dvi rusų raketas tėra „provokacija“.

„Lenkijos žiniasklaidos publikuotos nuolaužų nuotraukos iš įvykio vietos Pševovo kaime neturi nieko bendro su Rusijos ginkluote“, – skelbiama ministerijos išplatintame komentare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius