Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lenkijos opozicija pateikė skundą dėl konstitucinio teismo reformos

Lenkijos opozicijos partija antradienį pranešė apskundusi vyriausybės vykdomą konstitucinio teismo reformą tai pačiai teismo institucijai, kad ji priimtų sprendimą.
Lenkijoje – mitingas prieš vyriausybę
Lenkijoje – mitingas prieš vyriausybę / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Opozicija Lenkija

Prezidentas Andrzejus Duda pirmadienį pasirašė prieštaringai vertinamą teisės aktų paketą, numatantį pertvarkyti Lenkijos aukščiausiąją teisimo instituciją, nors šie planai sulaukė didelio pasipriešinimo namuose ir sukėlė susirūpinimą tarptautinei bendruomenei.

„Ši pataisa buvo priimta skandalingu greičiu, pažeidžiant visas parlamento procedūras ir juo labiau pažeidžiant konstituciją“, – žurnalistams sakė Pilietinės platformos (PO) deputatas Borysas Budka, pateikęs skundą Konstituciniam Tribunolui Varšuvoje.

Lenkijoje tūkstančiai žmonių išėjo į gatves dėl reformos, stumiamos valdančiosios konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), nors opozicija sako, kad tie pakeitimai kelia pavojų teismų nepriklausomybei.

Dėl tų pakeitimų Konstituciniam Tribunolui taps sunkiau priimti sprendimus, nes nuo šiol bus reikalinga dviejų trečdalių balsų, o ne paprasta dauguma. Be to, sprendžiant labiausiai ginčijamus klausimus privalės dalyvauti bent 13 iš 15 teisėjų, nors anksčiau pakako devynių.

Europos Komisijos pirmininko Jeano-Claude'o Junckerio atstovė pirmadienį sakė naujienų agentūrai AFP Briuselyje, kad „Komisija susirūpinusi stebi konstitucinius pokyčius Lenkijoje“.

Komisija planuoja aptarti šią krizę sausio 13 dieną, o jos pirmininko pavaduotojas Fransas Timmermansas praeitą savaitę savo laiške ragino sustabdyti tų reformų įgyvendinimą, kol visi klausimai dėl jų poveikio „bus nuodugniai ir tinkamai įvertinti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius