-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lenkijos opozicijos lyderis: šnipinėjimo programų naudojimas yra demokratijos krizė

Lenkijos opozicijos lyderis Donaldas Tuskas antradienį sakė, jog pranešimai, kad vyriausybė šnipinėjo savo oponentus, reiškia didžiausią „krizę demokratijai“ Lenkijoje nuo pat komunizmo žlugimo.
Donaldas Tuskas
Donaldas Tuskas / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Viena kibernetinio saugumo organizacija praėjusią savaitę pranešė, kad prieš garsias Lenkijos opozicijos figūras buvo naudojama šnipinėjimo programinė įranga „Pegasus“. Lenkijos žiniasklaida šį skandalą pavadino „lenkų Votergeitu“, pagal politinį Votergeito skandalą, 1974-aisiais nulėmusį tuometinio JAV prezidento Richardo Nixono atsistatydinimą.

„Tai precedento mūsų istorijoje neturintis dalykas“, – reporteriams sakė buvęs Europos Vadovų Tarybos pirmininkas D.Tuskas, dabar vadovaujantis partijai „Pilietinė platforma“ (PO).

„Tai didžiausia... krizė demokratijai nuo 1989 metų“, – pareiškė jis.

D.Tuskas taip pat paragino atlikti parlamentinį tyrimą dėl įtarimų, kad „Pegasus“ buvo naudojama prieš PO narį Krzysztofą Brejzą, koordinavusį jos 2019 metų rinkimų kampaniją.

Prie Toronto universiteto įkurta visuomeninė kibernetinio saugumo organizacija „Citizen Lab“ sakė, jog „Pegasus“ taip pat buvo naudota prieš advokatą Romaną Giertychą, dalyvaujantį keliose bylose prieš valdančiąją partiją „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), ir opozicijos veikėją, prokurorę Ewą Wrzosek.

„Pegasus“ užkrėsti išmanieji telefonai faktiškai paverčiami šnipinėjimo prietaisais, leidžiančiais programos valdytojams skaityti sekamų asmenų susirašinėjimą, peržiūrėti nuotraukas, stebėti buvimo vietą ir netgi įjungti vaizdo kamerą be savininko žinios.

Izraelio technologijų firmos „NSO Group“ sukurta „Pegasus“ anksčiau šiais metais atsidūrė kontroversijos centre, kelių žiniasklaidos priemonių bendram tyrimui parodžius, kad vyriausybės naudojosi šia programine įranga šnipinėdamos aktyvistus, žurnalistus, teisininkus ir politikus.

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis sakė „nieko nežinantis“ apie kokį nors šnipinėjimą, bet pridūrė, jog jei pranešimai bus patvirtinti, „potencialiai“ gali pasirodyti, kad tai užsienio slaptųjų tarnybų darbas.

Lenkijos specialiųjų tarnybų atstovas Stanislawas Zarynas sakė, kad „prielaida, esą Lenkijos tarnybos naudojo operatyvinius metodus politiniais tikslais, yra nepagrįsta“.

Jis nei patvirtino, nei paneigė, kad Lenkija naudojo „Pegasus“, bet nurodė, kad „operatyvinės kontrolės“ veikla Lenkijoje gali būti vykdoma tik gavus generalinio prokuroro sutikimą bei teismo nurodymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius