-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos pasienio apsaugos vadas: Minskas meluoja dėl migrantės kūno pergabenimo

Lenkijos ir Baltarusijos pasieniečiai pranešė, kad sekmadienį buvo aptikta migrantų kūnų abiejų šalių teritorijose. Negana to, Minsko režimui palanki spauda tvirtino, kad lenkų pasieniečiai pergabeno į jų teritoriją mirusią migrantę. Tačiau Lenkijos pareigūnai tokias kalbas vadina melu.
Migrantai Lenkijos pasienyje
Migrantai Lenkijos pasienyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Lenkijos pasienio apsaugos vadas, generolas Tomaszas Praga pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje papasakojo daugiau detalių apie savaitgalio įvykius pasienyje su Baltarusija, kai buvo rasti mirę migrantai.

„Pasienio zonoje aptikome trijų migrantų kūnus. Jie rasti skirtingose vietose ir skirtingu atstumu nuo pačios Lenkijos sienos.

Tačiau mūsų patrulis sekmadienį anksti ryte Baltarusijos pusėje taip pat pastebėjo grupę migrantų ir šalia jų gulinčią moterį. Netrukus pranešėme apie tai Baltarusijos pusei“, – pasakojo T.Praga.

Tačiau, pasak jo, Baltarusijos pasieniečiai į pranešimus nereagavo, o vėliau apskritai nebekėlė telefono ragelio. Buvo nuspręsta kreiptis į aukštesnes instancijas.

T.Praga tvirtino, kad pirmą kartą baltarusių pareigūnai į Lenkijos pasieniečių nurodytą vietą atvyko tik po kelių valandų. Tačiau jokių veiksmų nesiėmė.

T.Praga: Jie teigia, kad migrantės kūnas buvo pergabentas į Baltarusijos pusę. Aiškiai pasakau, kad tai yra melas.

„Tik dar po kelių mūsų raginimų baltarusiai atvyko į minėtą vietą. Deja, atvykę konstatavo, kad moteris mirė. Šioje vietoje turime užduoti sau klausimą – ar tai tik sutapimas, kad visi šie įvykiai užfiksuoti vakar?

Ar nėra kitų priežasčių, dėl kurių įvyko tiek mirčių per tokį trumpą laiką?“ – klausė generolas.

Jis tikino, kad atsakymų į šiuos klausimus dar teks palaukti. Čia pat T.Praga tikino, kad Baltarusijos spauda bando apjuodinti Lenkijos pasienio tarnybą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Lenkijos kariai stato pjaunančios vielos tvorą migrantams sulaikyti
AFP/„Scanpix“ nuotr./Lenkijos kariai stato pjaunančios vielos tvorą migrantams sulaikyti

„Jie teigia, kad migrantės kūnas buvo pergabentas į Baltarusijos pusę. Aiškiai pasakau, kad tai yra melas“, – kalbėjo T.Praga.

Jis taip pat papasakojo dar apie du incidentus, kurie įvyko šį savaitgalį pasienyje.

„Sulaikėme nėščią moterį, kuri kartu vedėsi 13 vaikų. Tai nebuvo jos vaikai. Panašu, kad tie vaikai buvo atskirti nuo savo šeimų ir jėga įstumti į Lenkijos teritoriją. Pusė tų vaikų pateko į ligoninę, nes serga COVID-19.

Dar vienu atveju Baltarusija permetė į Lenkijos pusę migrantus toje vietoje, kur yra nesaugu, nes ten pelkės. Iš viso ten įstrigo aštuoni asmenys, pradėjo skęsti. Tik mūsų pasieniečių, policijos ir gaisrininkų dėka pavyko juos išgelbėti. Iš jų septyni žmonės pateko į ligoninę“, – pasakojo generolas.

Pasak jo, tokių pavyzdžių galima pateikti daugybę.

„Sulaikėme ir pateikėme kaltinimus iš viso 110 organizatorių ir jiems padedančių asmenų, kurie nelegaliai bandė pergabenti migrantus nuo Lenkijos–Baltarusijos sienos toliau į kitas Europos šalis, visų pirma į Vokietiją“, – kalbėjo T.Praga.

Jo teigimu, įvedus nepaprastąją padėtį pasienio regionuose, Lenkijos kova su migracija yra veiksmingesnė. Tačiau generolas tvirtino, kad artimiausiais mėnesiais migrantų krizė gali tik dar labiau stiprėti.

Baltarusijos tyrimų komitetas sekmadienį pranešė, kad prie pat sienos su Lenkija Gardino srityje rasta mirusi akivaizdžiai neslaviškos išvaizdos moteris, kuri, kaip netrukus paaiškėjo – Irako pilietė. Moteris rasta be batų, todėl neatmetama tikimybė, jog ji galėjo mirti dėl sušalimo, o mirties priežastis nustatys pradėtas tyrimas.

Taip pat skelbiama, jog šalia mirusios moters buvo trys vaikiai nuo 7 iki 15 metų amžiaus, taip pat vyras ir pagyvenusi moteris.

Savo ruožtu Lenkijos pasienio apsaugos tarnyba pranešė, jog pasienyje su Baltarusija rado trijų migrantų kūnus.

„Rugsėjo 19-ąją teritorijoje, besiribojančioje su Baltarusija, buvo rasti trijų mirusių žmonių kūnai. Tolesnį šios bylos tyrimą atlieka prokuratūra“, – teigiama Lenkijos tarnybos pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius