Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 10 /16:05

Lenkijos premjeras M.Morawieckis užsiminė apie visišką sienos su Baltarusija uždarymą

Varšuvoje lankantis Europos Vadovų tarybos (EVT) pirmininkui Charles‘iui Micheliui, Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis aptarė padėtį Lenkijos pasienyje su Baltarusija. Lenkijos ministras pirmininkas bendroje spaudos konferencijoje pareiškė, jog gali būti svarstomas visiškas sienų su Baltarusija uždarymas. Tuo metu EVT pirmininkas kalbėjo apie naujas sankcijas Minskui.
M.Morawieckis Lenkijos pasienyje su Baltarusija
M.Morawieckis Lenkijos pasienyje su Baltarusija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Trečiadienio spaudos konferencijoje M.Morawieckis dabartinę migrantų krizę pasienyje su Baltarusija pavadino „valstybiniu terorizmu ir Lukašenkos kerštu už tai, kad Lenkija rėmė nepriklausomus rinkimus Baltarusijoje“.

Pasak M.Morawieckio, Lenkija norėtų bendradarbiauti su Baltarusija ir Rusija, tačiau ne „su pistoletu, pridėtu prie smilkinio“.

M.Morawieckis: be konkrečių sankcijų nepasieksime pageidaujamo rezultato.

Tuo metu Ch.Michelis teigė, kad Baltarusija vykdo „hibridinę ir brutalią ataką“.

Tiek EVT pirmininkas, tiek ir Lenkijos premjeras tikino, kad artimiausiu metu vyks diskusijos dėl naujų sankcijų Baltarusijai.

Tass/„Scanpix“ nuotr./Lenkijos pasienis
Tass/„Scanpix“ nuotr./Lenkijos pasienis

„Be konkrečių sankcijų nepasieksime pageidaujamo rezultato“, – kalbėjo M.Morawieckis.

„Sankcijos jau guli ant mūsų stalo, turime dabar sukoordinuoti veiksmus su valstybėmis narėmis“, – pridūrė Ch.Michelis.

Jis taip pat užsiminė, kad naujos sankcijos gali būti pritaikytos ne tik Baltarusijai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Charles'is Michelis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Charles'is Michelis

„Kalbame ne tik apie Baltarusiją, o apie visus, kurie dalyvauja šioje sistemoje“, – sakė EVT pirmininkas.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas taip pat sakė, jog dėl Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje susidariusios padėties Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūra FRONTEX yra pasirengusi suteikti pagalbą Varšuvai. Jis pridūrė, kad Briuselis galėtų finansuoti pasienio apsaugos stiprinimą regione.

M.Morawieckis, paklaustas, ar Lenkija galvoja apie galimybę visiškai uždaryti sieną su Baltarusija, teigė: „Pirmiausia turime galvoti apie uždarymą tų pasienio punktų, kurie šiuo metu yra puolami. Jei padėtis nesikeis, turėsime taip pat pasielgti ir su kitais.“

Jis neatmetė galimybės, kad situacijai negerėjant Lenkijos siena su Baltarusija gali būti visiškai uždaryta.

Apie tai, kad Lenkija svarsto uždaryti sieną su Baltarusija, trečiadienio rytą užsiminė Lenkijos vyriausybės atstovas Piotras Mueleris. Jis sakė, kad jei Baltarusijos valdžios veiksmai nesikeis, Lenkija gali visiškai uždaryti sieną su Baltarusija. Šiuo metu esą yra išsiusta atitinkama informacija Minskui, tačiau jokio atsakymo dar negauta.

Įvesti papildomas sankcijas svarsto ir JAV

Vašingtonas svarsto galimybę įvesti papildomas sankcijas Minsko režimui, nerimstant įtampai dėl pasienyje su Lenkija ir Lietuva susitelkusių kelių tūkstančių migrantų, sako JAV Valstybės departamento vyresnysis pareigūnas ekonomikos klausimais Matthew Murray.

„Kalbant apie sankcijas Baltarusijai, mes nuolat deriname savo veiksmus ne tik JAV vyriausybėje, bet ir su mūsų sąjungininkais, įskaitant Europos Sąjungą. Tai tebesitęsiantis pokalbis, tačiau, mano žiniomis, kol kas jokie sprendimai nėra priimti“, – žurnalistams trečiadienį JAV ambasadoje teigė pareigūnas.

„Dėl galimų sankcijų vyksta diskusijos, taip pasakyčiau“, – pridūrė jis.

M.Murray teigimu, šiuo metu situacija prie rytinės Europos Sąjungos sienos „yra kelianti didelį rūpestį“.

Pastarąjį kartą JAV sankcijas Baltarusijai įvedė rugpjūtį, minint po prezidento rinkimų šalyje kilusių protestų metines. Vakarai rinkimus, kuriuos laimėjo Aliaksandras Lukašenka, laiko suklastotais.

Į sankcijų sąrašą tuomet pakliuvo 23 fiziniai ir 21 juridinis asmuo, tarp jų – Baltarusijos kalio trąšų gamintoja „Belaruskalij“, kuri yra viena didžiausių šios produkcijos gamintojų pasaulyje ir laikoma svarbiu Minsko režimo pajamų šaltiniu. Kiek anksčiau vasarą savąsias sankcijas sugriežtino ir ES.

Pastaraisiais mėnesiais rytinėms Bendrijos šalims – Latvijai, Lietuvai ir Lenkijai – susiduriant su išaugusiais neteisėtos migracijos srautais, diskusijos dėl naujų sankcijų režimui ėmė stiprėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius