-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 03 /15:35

Lenkijos prokuratūra dėl 2010-ųjų lėktuvo katastrofos apklausia D.Tuską

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas ketvirtadienį atvyko į savo gimtosios Lenkijos generalinę prokuratūrą, kur kaip liudininkas buvo apklaustas tyrime dėl 2010-ųjų lėktuvo katastrofos, nusinešusios tuomečio prezidento Lecho Kaczynskio gyvybę.
Donaldas Tuskas
Lenkijos prokuratūra dėl 2010-ųjų lėktuvo katastrofos apklausia D.Tuską / „Scanpix“/AP nuotr.

Vis dėlto daugelis šią bylą laiko politinėmis pastangomis diskredituoti vieną iš Europos Sąjungos lyderių.

Prezidentas L.Kaczynskis ir dar 95 žmonės, tarp jų daug aukšto rango Lenkijos valstybės pareigūnų ir kariškių, žuvo 2010 metų balandį vyriausybės lėktuvui sudužus prie Rusijos vakarinio Smolensko miesto. D.Tuskas tuo metu buvo Lenkijos premjeras.

Lenkų prokurorai, tiriantys Rusijoje įvykusią katastrofą, anksčiau yra sakę, kad nori apklausti tuometį premjerą apie tai, kodėl Lenkijai nepavyko teisingai identifikuoti nelaimės aukų. Kai kurių žuvusiųjų palaikai esą buvo supainioti ir palaidoti ne tuose kapuose.

Tačiau D.Tusko šalininkai Lenkijoje teigia, kad ši apklausa tėra dalis politinės priešpriešos, jau daug metų besitęsiančios tarp ekspremjero ir velionio prezidento brolio dvynio Jaroslawo Kaczynskio, valdančiosios konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) vadovo.

„Scanpix“/AP nuotr./Jaroslawas Kaczynskis
„Scanpix“/AP nuotr./Jaroslawas Kaczynskis

J.Kaczynskis neužima jokio posto vyriausybėje, bet daugelis jį laiko žmogumi, nuo kurio priklauso visi svarbiausi vyriausybės sprendimai.

Prieš ketvirtadienio apklausą J.Kaczynskis perspėjo, kad D.Tuskas „turėtų bijoti“.

Opozicinės centristinės Šiuolaikinės partijos (Nowoczesna) įstatymų leidėja Katarzyna Lubnauer sakė, kad sprendimas iškviesti D.Tuską duoti parodymus yra „politinio keršto aktas ir mėginimas pažeminti buvusį premjerą“.

Opozicinės centristinės Šiuolaikinės partijos (Nowoczesna) įstatymų leidėja Katarzyna Lubnauer sakė, kad sprendimas iškviesti D.Tuską duoti parodymus yra „politinio keršto aktas ir mėginimas pažeminti buvusį premjerą“.

D.Tusko advokatas Romanas Giertychas irgi sakė manantis, kad sprendimas apklausti ekspremjerą grindžiamas „politiniais motyvais“.

Balandį D.Tuskas buvo apklaustas kaip liudininkas kitame prokuratūros tyrime.

Ketvirtadienio rytą Europos Vadovų Tarybos pirmininką Varšuvoje pasitiko šalininkų minia, skandavusi jo vardą.

D.Tuskas laikomas vienu charizmatiškiausių ir veikliausių Lenkijos politikų per daugelį metų, taip pat vieninteliu veikėju, pajėgiu suvienyti silpną ir susiskaldžiusią opoziciją. Jeigu kada nors sugrįžtų į Lenkijos politiką, jis keltų didelę grėsmę J.Kaczynskiui, stumiančiam radikalių reformų programą, Europos Sąjungos ir daugelio kitų tarptautinių stebėtojų laikomą puolimu prieš demokratijos normas.

Lenkijos vyriausybę atvirai kritikuojantis D.Tusk dažnai minimas kaip potencialus kandidatas per 2020 metų prezidento rinkimus.

Buvęs premjeras J.Kaczynskis, 2007 metais pralaimėjęs rinkimus D.Tusko liberaliajai partijai „Pilietinė platforma“ (PO), jau seniai kaltina D.Tuską ir Rusiją dėl katastrofos, nusinešusios jo brolio gyvybę.

D.Tuskas šiuos kaltinimus įnirtingai neigia ir tvirtina, kad J.Kaczynskis ciniškai išnaudoja tą tragediją politiniais tikslais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius