-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos teismas pripažino prezidento rinkimų rezultatus galiojančiais

Lenkijos Aukščiausiasis Teismas pirmadienį pripažino galiojančiais praeitą mėnesį vykusių įtemptų prezidento rinkimų rezultatus, bet pabrėžė, kad buvo nustatyta dešimtys pažeidimų.
Andrzejus Duda
Andrzejus Duda / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prezidentas Andrzejus Duda, remiamas valdančiosios konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), liepos 12-ąją užsitikrino antrąją kadenciją nedidele persvara, surinkęs 51 proc. balsų.

Jo varžovas – liberalių pažiūrų Varšuvos meras Rafalas Trzaskowskis iš partijos „Pilietinė platforma“ (PO) gavo 49 proc. balsų.

„Aukščiausiasis Teismas patvirtina Andrzejaus Sebasiano Dudos išrinkimą į Lenkijos prezidento postą galiojančiu“, – pirmadienį paskelbė teisėja Ewa Stefanska.

Opozicija prašė rezultatus pripažinti negaliojančiais, ypač pabrėždama, kad visuomeninė televizija TVP aiškiai demonstravo palankumą esamam valstybės vadovui.

Aukščiausiasis Teismas gavo daugiau kaip 5,8 tūkst. skundų – daugiausiai susijusių su rinkėjų registracija, laiku negautais balsalapiais ir sunkumais balsuojant užsienyje.

Teismas pripažino pagrįstais tik 93 skundus, bet pridūrė, jog pažeidimai nebuvo pakankamai reikšmingi, kad paveiktų galutinius balsavimo rezultatus.

A.Duda turėtų būti oficialiai prisaikdintas ketvirtadienį.

Iš pradžių planuota, kad rinkimai įvyks gegužę – kai A.Dudos populiarumas buvo didelis. Tačiau balsavimą teko atidėti dėl koronaviruso pandemijos.

Per tą laiką A.Dudos populiarumas reikšmingai sumažėjo, iš dalies – dėl COVID-19 epidemijos padarinių, stumiančių Lenkiją į pirmąją recesiją nuo komunistinio režimo pabaigos 1989 metais.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuras anksčiau pareiškė, kad rinkimus Lenkijoje „aptemdė“ šališkas visuomeninės televizijos turinys.

„Esamo prezidento kampaniją ir visuomeninio transliuotojo nušvietimą žymėjo homofobinė, ksenofobinė ir antisemitinė retorika“, – taip pat nurodoma biuro pranešime.

Per savo kampaniją A.Duda pasisakė prieš „LGBT ideologiją“ ir galimybes įsivaikinti tos pačios lyties asmenų poroms, taip pat kaltino savo varžovą nesugebėjus atmesti galimybės, kad žydams bus suteiktos kompensacijos už Antrojo pasaulinio karo karo metais patirtą žalą. PiS vyriausybė sako, kad tokios pretenzijos turi būti adresuojamos Vokietijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius