Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos valdantieji kursto naują skandalą: už „meilę“ W.Jaruzelskiui puolamas A.Michnikas

Lenkijos valdančiųjų įrankiu paversta valstybinė televizija TVP savaitgalį paskelbė, jos teigimu, skandalingą vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip garsus kovotojas prieš komunistinę sistemą ir ilgametis „Gazeta Wyborcza“ redaktorius Adamas Michnikas draugiškai šnekučiuojasi su buvusiu šalies komunistiniu lyderiu Wojciechu Jaruzelsku. Analitikų toks puolimas nestebina.
Adamas Michnikas
Adamas Michnikas / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Vaizdo įraše, kuris buvo padarytas 2000-aisiais, praėjus 11 metams po komunistinio režimo Lenkijoje žlugimo, matoma, kaip A.Michnikas apsikabina W.Jaruzelskį, pareiškia, kad jį „myli“, ir vadina jį „patriotu“.

Lenkų dešiniesiems ši medžiaga tapo nauju postūmiu toliau aiškinti, kad dalis buvusių aktyvistų iš tikrųjų palaikė šiltus santykius su komunistais ir kad abu pusės pasiekė tam tikrą susitarimą, leidusį pastariesiems išlaikyti galios pozicijas po 1989 metų.

Vis dėlto kiti apžvalgininkai gina A.Michniką, kuris esą niekada neslėpė laikantis dorybe gebėjimą atleisti buvusiems priešininkams ir kartu judėti į priekį.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) politologas Marijuš Antonovič 15min tvirtino, kad valdančioji Teisės ir teisingumo partija (PiS), per TVP kurstydama skandalą, iš esmės jau ruošiasi kitiems rinkimams.

„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./Jaroslawas Kaczynskis
„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./Jaroslawas Kaczynskis

„Valdantieji jau kuris laikas gyvena nuolatinės krizės režimu, o šio įrašo paviešinimas yra dar vienas bandymas sutelkti pagrindinę PiS rinkėjų bazę“, – teigė analitikas.

Savo ruožtu Lietuvos istorijos instituto vadovas Alvydas Nikžentaitis, gerai pažįstantis A.Michniką, 15min sakė, kad buvusio disidento puolimas yra gana simptomiškas valstybėms, kurios palyginti neseniai išlipo iš komunizmo griuvėsių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius