Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos vyriausybę kritikuojantis teisėjas išvengė arešto

Vienas Lenkijos vyriausybę kritikuojantis teisėjas išvengė arešto, prieštaringai vertinamai drausminei kolegijai ketvirtadienį atmetus prašymą atvesdinti jį prokurorams, norintiems apkaltinti jį viršijus savo įgaliojimus.
Igoris Tuleya
Igoris Tuleya / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.
Temos: 2 Lenkija Teismas

Lenkijos teismų sistema tapo nepriklausomų teisėjų ir valdančiosios dešiniojo sparno partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) mūšio lauku. Valdantieji tvirtina siekiantys reformuoti teismų sistemą, kurioje tebėra komunistinio laikotarpio atgyvenų. Tuo metu oponentai tvirtina, kad šia pertvarka norima nuslopinti kitokią nuomonę.

Prokurorai teigia, kad Varšuvos apygardos teismo teisėjas Igoris Tuleya viršijo savo įgaliojimus, leidęs žiniasklaidos atstovams dalyvauti viename iš savo teismo posėdžių, kuriame buvo sprendžiama, ar PiS pažeidė taisykles per vieną 2016 metų balsavimą Seime.

Aukščiausiojo Teismo Drausmės bylų kolegija po dvi dienas trukusio svarstymo paskelbė „atsižvelgusi į klausimus, susijusius su žmogaus laisve“.

I. Tuleya prie Aukščiausiojo Teismo laukusiems šalininkams pasakė: „Tai nedidelis mūsų laimėtas mūšis, bet karas įstatymo viršenybei apginti tęsiasi. Kovosime iki galo.“

50 metų teisėjo įgaliojimai pernai buvo sustabdyti, jis neteko neliečiamybės.

Prokurorai sprendimą dar gali apskųsti.

Jie siekė, kad I. Tuleya būtų areštuotas ir atvesdintas jėga, nes jis jau tris kartus neprisistatė į prokuratūrą.

Tačiau I. Tuleyos šalininkai mano, kad prokuratūra nusitaikė į jį keršydama už jo kritiką teismų sistemos pakeitimams, kurių PiS ėmėsi 2015 metais atėjusi į valdžią.

Drausmės bylų kolegija ir pati yra tarp prieštaringai vertinamų PiS reformų.

Partija tvirtina, kad jos reformų tikslas yra kova su korupcija teismų sistemoje. Tuo metu kritikai šalyje ir užsienyje sako, kad šios reformos kelia grėsmę teisinei valstybei.

Praėjusį mėnesį Europos Komisija paskelbė, kad traukia Lenkiją į Europos Teisingumo Teismą dėl kenkimo teismų nepriklausomumui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius