Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos vyriausybės nariai: lenkai žydų nežudė

Lenkijos Švietimo ir Gynybos ministerijų vadovai teigia, jog nėra jokių įrodymų, kad etniniai lenkai žudė šalies žydus 1941-aisiais Jedvabne ir 1946-aisiais – jau pasibaigus Antrajam pasauliniam karui – Kelcuose, rašo „Haaretz“.
Žydų žudynių Jedvabne vieta
Žydų žudynių Jedvabne vieta / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Lenkija Holokaustas

Visų pirma švietimo ministrė Anna Zalewska prabilo apie 1946 metų įvykius Kelcuose. Pareigūnė, regis, mano, kad lenkai nenužudė maždaug 40 savo kaimynų žydų, kurie sugebėjo išgyventi nacių vykdytą Holokaustą.

„Nusikaltimo vykdytojų tapatybės nėra aiškios – palikime tai išsiaiškinti istorikams. Lenkai tuos įvykius vertina skirtingai. Turime atsiriboti nuo šios temos ir palikti ją lenkams. Tai sudėtinga istorija“, – televizijos TVN eteryje svarstė A.Zalewska.

Žurnalistės paprašyta paaiškinti, ką turi omenyje, ministrė tepasakė: „Tai padarė antisemitai.“

O dar kartą paklausta, ar tie antisemitai buvo lenkai, atsakė: „Negalima lyginti antisemitų ir lenkų. Tuomet buvo specifinis politinis ir istorinis kontekstas. Bandau parodyti pagarbą skirtingoms nuomonėms.“

„Twitter“ nuotr./Lenkijos švietimo ministrė Anna Zalewska
„Twitter“ nuotr./Lenkijos švietimo ministrė Anna Zalewska

Tame pačiame interviu A.Zalewska kalbėjo ir apie kitas žydų žudynes, kurios buvo įvykdytos dar karo metais, 1941-ųjų liepą Jedvabne.

Tikslus aukų skaičius nežinomas, bet istorikai teigia, kad etniniai lenkai į daržinę uždarė 300–1600 savo kaimynų žydų ir ją padegė. Visi belaisviai sudegė gyvi.

Šis kraupus nusikaltimas jau 15 metų drebina visą Lenkiją, mat būtent tada apie žudynes savo knygoje „Kaimynai: Jedvabno žydų bendruomenės sunaikinimas“ papasakojo JAV gyvenantis lenkas istorikas Janas Tomaszas Grossas.

„Jedvabnas yra istorinis faktas, kuris apima daug nesusipratimų ir šališkumo. Aš nesu ekspertė, bet faktai apie tas žudynes yra prieštaringi“, – pareiškė A.Zalewska.

Paklausta, ar ji pripažįsta, kad lenkai tada žudė savo kaimynus, ministrė teigė, kad tai tik viena nuomonė ir kad kiti tyrėjai kelia versijas, kurios skiriasi nuo tos, kurią pateikė J.T.Grossas. Anot A.Zalewskos, šio istoriko tyrimas buvo šališkas ir neteisingas.

Panašių nuomonių apie žydų žudynes Lenkijoje yra pateikęs ir šalies gynybos ministras Antonis Macierewiczius. Jis irgi abejoja, ar Kelcuose žydus žudė lenkai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Antonis Macierewiczius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Antonis Macierewiczius

Dienraštis „Gazeta Wyborcza“ praėjusią savaitę atskleidė, kad A.Macierewicziaus anksčiau leistas laikraštis spausdindavo antisemitizmu persmelktų straipsnių ir karikatūrų. Po kai kuriomis pastarųjų puikavosi dabartinio ministro parašas.

A.Macierewicziaus anksčiau leistas laikraštis spausdindavo antisemitizmu persmelktų straipsnių ir karikatūrų.

Pavyzdžiui, vienoje publikacijoje buvo teigiama, kad žudynės Kelcuose buvo „užsienio sąmokslas“, o už jas atsakingi dabar Izraelyje gyvenantys „komunistai ir patys žydai“.

A.Macierewiczius yra pasižymėjęs ir tuo, kad teigė, jog įžvelgia tiesos XX a. pradžioje carinės Rusijos slaptosios policijos išleistuose Siono išminčių protokoluose. Juose neva įrodoma, kad žydai siekia užvaldyti pasaulio ekonomiką.

Tiesa, audros dėl tokių pasisakymų vėliau nurimo, ir ministras balandį net apsilankė Izraelyje, kur paneigė savo paties pasisakymus.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda, nors ir priklausantis tai pačiai valdančiajai konservatyviai partijai „Įstatymas ir teisingumas“, atvirai pripažįsta, kad paprasti lenkai dalyvavo žydų žudynėse Kelcuose ir Jedvabne.

„Wikimedia Commons“ nuotr./Kelcų pogromas
„Wikimedia Commons“ nuotr./Kelcų pogromas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius