-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 25 /10:44

LGBTQ+ bare Norvegijos sostinėje – kruvinos šaudynės, policija tai vadina teroristine ataka

Osle du žmonės žuvo ir dar 14 buvo sužeisti, keletas sunkiai, per šaudymą netoli barų Norvegijos sostinės centre, šeštadienį pranešė policija. Išpuolis vadinamas teroristine ataka.

Išpuolį laiko teroristine ataka

Norvegijos policija šeštadienį paskelbė, kad praeitą naktį dviejų žmonių gyvybių pareikalavusios šaudynės prie barų Oslo centre tiriamos kaip „teroristinė ataka“.

„Policija šiuos įvykius tiria kaip teroro aktą“, – sakoma policijos pranešime.

Užpuolikas sulaikytas

Teisėsaugos pareigūnai informavo, kad įtariamas užpuolikas buvo sulaikytas po maždaug 1 val. vietos (2 val. Lietuvos) laiku įvykusio incidento. Šaudyta trijose netoli viena kitos esančiose vietose, įskaitant vieną gėjų barą.

Policija informavo apie du žuvusius žmones ir 14 sužeistųjų. Pareigūnai paėmė du ginklus.

„Dabar viskas rodo, kad šį aktą įvykdė vienintelis žmogus“, – per spaudos konferenciją sakė policijos pareigūnas Tore Barstadas.

Tačiau jis pridūrė, kad policijos pajėgos sostinėje buvo sustiprintos, reaguojant į kitus incidentus.

Policija pirmuosius pranešimus apie šaudymą gavo 1 val. 14 min. (2 val. 14 min.), ir praėjus penkioms minutėms įtariamasis buvo sulaikytas, nurodė atstovas.

Buvo šaudoma prie gėjų klubo „London Pub“, džiazo klubo „Herr Nilsen“ ir užeigėlės, kur parduodamas maistas išsinešinai.

Šaudynių vietoje patruliavo gerai ginkluoti policininkai, dėvintys neperšaunamas liemenes ir šalmus.

Ginklą slėpė krepšyje

„Atrodo, kad jis taikėsi labai ryžtingai. Kai suvokiau, kad tai rimta, pabėgau. Ant žemės gulėjo kraujuojantis vyras“, – incidentą mačiusi viena moteris pasakojo dienraščiui „Verdens Gang“.

Kitas liudininkas, cituotas šio laikraščio, sakė, kad užpuolikas turėjo automatinį ginklą, nors policija to nepatvirtino, ir kad įvykio vieta atrodė kaip „karo zona“.

„Ant žemės buvo daug sužeistų žmonių, kuriems buvo sužalotos galvos“, – teigė liudininkas.

Radijo NRK žurnalistai, buvę toje vietoje, kai įvyko šaudynės, sakė, kad šaulys atėjo nešdamasis krepšį, iš kurio išsitraukė ginklą ir pradėjo šaudyti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šaudynės osle
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Šaudynės osle

Iš 14 sužeistųjų aštuoni buvo išvežti į ligoninę, dar šešiems pagalbą vietoje suteikė medicinos darbuotojai.

„Kai kurie apibūdinami kaip sunkiai sužeisti, kiti – kaip lengviau sužeisti“, – sakė T.Barstadas.

Įtariamasis – iraniečių kilmės

Įtariamasis, policijos sulaikytas po praeitą naktį dviejų žmonių gyvybių nusinešusių šaudynių Oslo centre, yra iraniečių kilmės Norvegijos pilietis, šeštadienį pranešė policija.

Šis vyras anksčiau buvo patekęs į Norvegijos kontržvalgybos tarnybų ir teisėsaugos akiratį dėl nesunkių nusižengimų, tokių kaip peilio ar narkotikų turėjimas, policija nurodė per spaudos konferenciją.

Įtariamojo vardas nebuvo atskleistas.

Po šaudynių atšaukiamos eitynės

Norvegijos sostinėje šeštadienio popietę turėjęs įvykti gėjų paradas buvo atšauktas po dviejų žmonių gyvybių nusinešusių šaudynių Oslo centre praeitą naktį, įvykusių netoli vieno gėjų baro, pranešė organizatoriai.

„Visi renginiai, susiję su „Oslo Pride“, buvo atšaukti“, gavus „aiškias“ policijos rekomendacijas, per „Facebook“ parašė eitynių organizatoriai.

Prisimintas A.B.Breivikas

Tradiciškai ramią Norvegiją 2011 metų liepos 22-ąją sukrėtė beprecedentis išpuolis, kai ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistas Andersas Behringas Breivikas nužudė 77 žmones.

Jis pirmiausiai detonavo automobilyje padėtą bombą netoli vyriausybės būstinės Osle. Ši ataka pareikalavo aštuonių žmonių gyvybių.

Paskui, persirengęs policininku, A.B.Breivikas surengė šaudynes kairiosios Darbo partijos jaunimo stovykloje netoli sostinės esančioje Utiojos saloje ir nužudė 69 žmones, daugiausiai paauglius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius