Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 14 /14:37

Libanas ir Izraelis surengė istorines derybas dėl jūrų sienos

Techniškai tebekariaujantys Libanas ir Izraelis trečiadienį pradėjo precedento neturinčias derybas, remiamas Jungtinių Tautų ir JAV, kad išspręstų ginčą dėl jūrų sienų ir sudarytų sąlygas naftos ir gamtinių dujų telkinių žvalgymui.
Libano vėliava
Libano vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Izraelis Libanas

Beprecedentės derybos, surengtos JT taikdarių bazėje Libano pasienio mieste Nakuroje, žymi „pirmą tūkstančio mylių žygio žingsnį“ siekiant jūrų sienos demarkacijos, sakė libaniečių delegacijos vadovas, brigados generolas Bassamas Yassinas.

„Remdamiesi... savo šalies interesais, rengiamės pasiekti tokį derybų tempą, kuris sudarytų sąlygas mums per priimtiną laiką užversti šį dosjė“, – pabrėžė B.Yassinas.

Po ne vienus metus trukusios JAV diplomatijos Libanas ir Izraelis šį mėnesį paskelbė sutarę pradėti JT tarpininkaujamas derybas. Vašingtonas tai pavadino istoriniu susitarimu.

Maždaug valandą trukusios derybos buvo surengtos kelios savaitės po to, kai Bahreinas ir Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) užmezgė santykius su Izraeliu. Iki tol santykius su žydų valstybe buvo užmezgusios tik dvi kitos arabų valstybės – Egiptas 1979-aisiais ir Jordanija 1994-aisiais.

Pastarieji įvykiai išprovokavo įtarimų, kad JAV remiamos diplomatijos dėl Izraelio vajus yra susijęs su prezidento Donaldo Trumpo perrinkimo kampanija.

Antras derybų ratas bus surengtas spalio 28 dieną, pranešė šaltinis Libano kariuomenėje ir oficialioji naujienų agentūra NNA.

Nakuros derybos, kuriose buvo kalbama tik apie ginčijamą jūrų sieną, įvyko tokiu metu, kai krizių purtomas Libanas viliasi toliau žvalgyti naftos ir gamtinių dujų telkinius Viduržemio jūros dalyje, į kurią pretenzijas taip pat reiškia Izraelis.

Saugumas per derybas buvo smarkiai sustiprintas, rajono kelius blokavo JT taikdariai ir Libano kariai, danguje skraidė sraigtasparniai.

JAV pasiuntinys Davidas Schenkeris padėjo rengti pirmąją sesiją drauge su deryboms tarpininkavusiu JAV ambasadoriumi Alžyre Johnu Desrocheriu.

Izraelis sakė, kad vyks „tiesioginės derybos“, bet Libano pareigūnai tai neigė.

Izraelis atsiuntė šešių narių komandą, kurioje buvo jo Energetikos ministerijos generalinis direktorius, premjero Benjamino Netanyahu užsienio politikos patarėjas ir armijos strategijos padalinio vadovas.

Libano keturių narių delegaciją sudarė du armijos karininkai, vienas pareigūnas ir jūrų sienų teisės ekspertas.

Izraelis ir Libanas nepalaiko diplomatinių santykių. Trečiadienio derybos buvo retas oficialus abiejų šalių bendravimas.

Libanas tvirtina, kad šios derybos yra vien techninės ir neapima jokio politinių santykių su Izraeliu normalizavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius