Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvą su Lenkija jungiantis Suvalkų koridorius – Rusijos gniaužtuose

JAV karinių pajėgų vadas Europoje Benas Hodgesas su nerimu stebi siaurą sausumos juostą, jungiančią Lenkiją su Lietuva, dar kitaip vadinama Suvalkų koridoriumi. Abipus šios juostos – vis stiprėjanti Rusijos karinė galybė, sutelkta militarizuotoje Kaliningrado srityje ir promaskvietiškai nusiteikusioje Baltarusijoje, rašo „Foreign Policy“.
Pasienis su Lenkija
Pasienis su Lenkija / VSAT nuotr.

„Šitas rajonas, Lenkijos Suvalkų miesto garbei pavadintas Suvalkų koridoriumi, yra tarp Kaliningrado srities Šiaurės vakaruose ir promaskvietiškai nusiteikusios Baltarusijos pietryčiuose. Ir jis gali tapti tuo tašku, dėl kurio dar labiau paaštrės santykiai tarp vis agresyvėjančios Rusijos ir NATO“, – savo straipsnyje „Foreign Policy“ rašo Paulas McLeary.

Karaliaučius jau seniai apgyvendintas tūkstančių Rusijos karių, čia dislokuota naujausia ginkluotė, o Baltarusija neseniai sutiko savo šalyje įkurti didelę Rusijos karinę oro bazę. Todėl Suvalkų koridorius tapo pažeidžiamas, spaudžiamas Rusijos karinės technikos, rašoma straipsnyje.

„Jeigu rusai netoliese surengtų neplanuotus mokymus, jie galėtų, kaip matote, koridorių užimti“, – pareiškė B.Hodgesas.

O jeigu Rusija užimtų Suvalkų koridorių, ji atkirstų vienintelį sausumos kelią, jungiantį Lietuvą, Latviją ir Estiją su Vakarais. Pasak B.Hodgeso, tai labai gerai ginkluota zona, todėl norėdami rusai sugebėtų atkirsti priėjimą prie Baltijos jūros.

Jeigu Rusija užimtų Suvalkų koridorių, ji atkirstų vienintelį sausumos kelią, jungiantį Lietuvą, Latviją ir Estiją su Vakarais.

„Ši zona – vienas iš labiausiai militarizuotų regionų visoje Europoje, – pastebi Jorge Benitezas, Šiaurės Atlanto Tarybos vyresnysis mokslinis bendradarbis, besispecializuojantis tarpatlantinio saugumo klausimais. – Ir neturiu omenyje NATO indėlio. Tai vis Rusija.“

Pasak B.Hodgeso, naujajame Europos kraštovaizdyje pagrindinio vaidmens jau nevaidina teritorijos kažkur vidury Vokietijos. Svarbiausias geografijos elementas dabar yra čia – tai Suvalkų koridorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius