-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvės įspūdžiai: Norvegijoje suvaržymai švelnesni, ekspertai džiaugiasi sėkminga kova su virusu

Norvegija antradienį, kaip ir Lietuva kitą dieną, paskelbė iki balandžio 13-osios pratęsianti gausius viešojo gyvenimo suvaržymus, kuriais siekiama neleisti greitai plisti naujajam koronavirusui. Tačiau šioje šalyje gyvenanti lietuvė 15min teigė, kad gatvėse pilna žmonių – ypač atšilus orams.
Osle dabar ramiau, bet geresni orai vilioja žmones į lauką
Osle dabar ramiau, bet geresni orai vilioja žmones į lauką / „Scanpix“ nuotr.

Apie suvaržymų pratęsimą paskelbė Norvegijos premjerė Erna Solberg, padėkojusi žmonėms, kurie esą laikosi pareigūnų rekomendacijų.

Vis dėlto redakcijai parašiusi Norvegijoje gyvenanti lietuvė suabejojo, ar dėkoti yra už ką. Mat gyvenimas šioje šalyje esą teka įprasta vaga, nors, žinoma, daug įstaigų uždarytos.

„Jokios panikos šalyje“

„Parkai, žaidimų aikštelės pilnos žmonių, parduotuvės, kai kurios kavinės taip pat pilnos žmonių, didžiausi prekybos centrai, taip pat „Ikea“, dirba“, – rašė moteris, kuri gyvena 130 tūkst. gyventojų turinčiame Stavangerio mieste.

Jos teigimu, niekas Norvegijoje nedraudžia lankytis įvairiose įstaigose – esą tik rekomenduojama uždaroje patalpoje laikytis 2 metrų atstumo nuo kitų žmonių.

„Jauni, seni, vaikai – visi be baimės vaikščioja gatvėse. Praėjusį savaitgalį buvo labai geras oras, stovėjimo aikštelėse prie parko nebuvo kur pastatyti mašinas.

„Scanpix“ nuotr./Osle dabar ramiau, bet geresni orai vilioja žmones į lauką
„Scanpix“ nuotr./Osle dabar ramiau, bet geresni orai vilioja žmones į lauką

Šeimos eina į maisto prekių parduotuves, mamos su kūdikiais vaikšto po rūbų parduotuves. Šiuo metu yra uždarytos mokyklos, universitetai, darželiai, kirpyklos, sporto klubai, baseinai. Visa kita dirba. Jokios panikos šalyje“, – rašė lietuvė.

Jauni, seni, vaikai – visi be baimės vaikščioja gatvėse. Praėjusį savaitgalį buvo labai geras oras, stovėjimo aikštelėse prie parko nebuvo kur pastatyti mašinas.

Norvegijoje nuo naujojo koronaviruso protrūkio pradžios trečiadienį buvo patvirtintos 3034 infekcijos. 14 žmonių mirė.

Redakcijai parašiusios moters teigimu, Norvegija mokyklas, universitetus, darželius, baseinus, sporto klubus uždarė tik tada, kai užsikrėtusiųjų skaičius šalyje pasiekė 600.

„Scanpix“ nuotr./Osle dabar ramiau, bet geresni orai vilioja žmones į lauką
„Scanpix“ nuotr./Osle dabar ramiau, bet geresni orai vilioja žmones į lauką

„Iki to laiko norvegai tik dalino rekomendacijas, kad turėtume plautis rankas. Galbūt lietuviai turėtų pasižiūrėti į kitas pasaulio šalis ir vertinti Lietuvos vyriausybės priimtus sprendimus norint užkirsti kelią viruso plitimui“, – sakė lietuvė.

Esą norvegai, skelbdami apie pratęsiamus suvaržymus, „tik pasidžiaugė, kad sergančiųjų skaičius neauga taip greitai, kaip visoje Europoje, nors per dieną turime apie 200 apsikrėtusių žmonių“.

Veiksmingos ir tokios priemonės?

Anot premjerės E.Solberg, Norvegijoje, kurioje gyvena 5,36 mln. žmonių, dabar nerekomenduojama burtis didesnėms nei penkių žmonių grupėms.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Erna Solberg
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Erna Solberg

Kaip jau minėta, Norvegijoje virusu užsikrėtė kiek daugiau nei 3 tūkst. žmonių – tiek atvejų patvirtinta.

Norvegijos visuomenės sveikatos institutas paskelbė, kad per tris savaites infekcijų skaičius galėjo išaugti iki pusės milijono – jei ne priemonės, kurių buvo imtasi.

Institutas taip pat skaičiuoja, kad po jau trylika dienų trunkančio valstybės uždarymo iš tikrųjų virusu yra užsikrėtę daugiausia 23 tūkst. žmonių. Bet kadangi buvo imtasi veiksmų, didesnio protrūkio kol kas išvengiama.

Kaukės
Kaukės

Be to, specialistai mano, kad jei anksčiau kiekvienas užsikrėtusysis virusą perduodavo vidutiniškai 2,4 žmogaus, tai dabar šis rodiklis nusileido iki 1,3. Žinoma, E.Solberg pabrėžė, kad bet kokie skaičiavimai tik preliminarūs.

„Neįmanoma pasakyti, kaip greitai plinta infekcija. Prireiks dar kelių dienų, kad pamatytume, ar mūsų priimti sprendimai veikia“, – tvirtino vyriausybės vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius