Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lietuvoje lankysis Mariupolio gynėjai, iš rusų nelaisvės ištrūkę „Azovo“ kariai

Ukrainos ir okupantų kova tęsiasi jau daugiau nei 400 dienų. Agresorius nuo pirmųjų invazijos minučių raketomis ir bombomis atakuoja daugiabučius, mokyklas, ligonines. Savo tėvynės pergalės nebeišvys tūkstančiai ukrainiečių. Į Lietuvą atvyksta „Azovo“ brigados kariai, kurie papasakos, kaip ukrainiečiai kovoja su jų šalį užpuolusiais rusais.
„Azovo“ kariai
„Azovo“ kariai / Asmeninio archyvo nuotr.

Prie šalies didmiesčių pernai rusus sutriuškinusi Ukrainos kariuomenė dabar tiek savo tautiečius, tiek visą Europą gina apkasuose Rytų fronte. Okupantų talžomuose Bachmuto, Vuhledaro, Marjinkos, Avdijivkos miestuose pozicijas laiko ir legenda tapusi „Azovo“ brigada.

Per kruvinus karo metus išgirdome ne vieną didvyrišką jų istoriją, tačiau niekas taip nesukaustė pasaulio dėmesio, kaip mūšiai Mariupolyje, kur „Azovo“ vyrai ir moterys net 82 dienas išsilaikė plieno gamykloje „Azovstal“.

Uostamiesčio civilius apsaugojusi brigada ne tik prarado daugybę ginklo brolių ir sesių, bet ir patyrė rusų nelaisvės siaubus. Okupantų kontroliuojamuose kolonijose iki šiol kali šimtai „Azovo“ karių.

Asmeninio archyvo nuotr./„Azovo“ karys
Asmeninio archyvo nuotr./„Azovo“ karys

Pasiaukojimo tėvynei simboliu tapęs „Azov“ susikūrė 2014 metais, per įvykius Maidane. Būtent šios organizacijos kariai tapo vienais pirmųjų, išėjusių kautis į okupuojamą Donbasą. 2015 metais „Azovo“ kariai iš rusų gniaužtų išplėšė Mariupolį, kuris nuo to laiko buvo tapęs brigados namais.

Visgi, bene aštuonerius metus „Azovo“ brigada buvo nuolat atakuojami rusų propagandos. Jos migla, deja, aptraukė ir dalies ukrainiečių protus. Nuodams išsisklaidyti prireikė didžiulės aukos.

Apie tai, kokia meilės tėvynei kaina, apie savo patirtis kovos lauke, bandymus atsilaikyti prieš Rusijos propagandą „Azovo“ kariai pasakos ir Lietuvos visuomenei, Seimo nariams, kariams, Šaulių sąjungos nariams, pilietinėms bendruomenėms ir ugdymo įstaigų auklėtiniams. Organizacijos „LDK Palikuonys“ kvietimu ukrainiečiai Lietuvoje lankysis balandžio 16–23 dienomis.

Asmeninio archyvo nuotr./Gediminas Armonavičius ir „Azovo“ karys
Asmeninio archyvo nuotr./Gediminas Armonavičius ir „Azovo“ karys

Renginiuose „Azovo“ fenomenas“ autentiška medžiaga pasidalins ir ją pristatys „Azovstal“ gynėjas, mūšiuose Mariupolyje kojos netekęs ir rusų nelaisvę iškentęs Ruslanas Serbovas, Kyjivą gynęs ir sunkiai sužeistas Vitalijus Skidanas, Ukrainos kariškis, organizacijos „Parama Ukrainai“ vadovas Oleksandras Čiupriniukas, karių reabilitacija besirūpinančio fondo „Azovo angelai“ vadovė Olena Tolkačiova ir kiti.

Balandžio 18 dieną susitikimas su „Azovo“ kariais vyks Vilniuje – nuo 13 val. numatomas susitikimas su Lietuvos parlamentarais Seime.

16 val. vyks „Azovo“ karių susitikimas Generolo Jono Žemaičio karo akademijoje.

Balandžio 19 dieną nuo 12 val. numatomas viešas renginys „Pilietinio atsparumo diena“ Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjuje. Nuo 17.30 val. planuojamas susitikimas su visuomene Vytauto Didžiojo karo muziejuje.

Balandžio 21 dieną numatomas uždaras renginys Klaipėdos Dragūnų batalione.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius