Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lietuvos ekspertai padėjo atskleisti vieno svarbiausių asmenų lėktuvo MH17 katastrofos tyrime tapatybę

Tyrimas dėl virš Donbaso 2014-aisiais numušto „Malaysia Airlines“ lėktuvo pasistūmėjo į priekį: paaiškėjo, kad šiuo metu ieškomas ir vienu svarbiausių asmenų tyrime laikomas karininkas pravarde „Delfin“ yra Centro karinės apygardos vyriausiasis inspektorius generolas pulkininkas Nikolajus Tkačiovas, praneša kartu su tyrėjais dirbę leidiniai „Bellingcat“ ir „The Insider“. Prie tyrimo prisidėjo ir Lietuvos teismo ekspertizės centras.
Numušto „Malaysia Airlines“ lėktuvo nuolaužos Donecke, Ukrainoje.
Numušto „Malaysia Airlines“ lėktuvo nuolaužos Donecke, Ukrainoje. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nyderlandų vadovaujama Jungtinė tyrėjų komanda (JIT) paviešino telefoninių skambučių įrašus, kuriuose girdima, kaip į „Delfin“ pramintą asmenį kreipiamasi kaip į Nikolajų Fiodorovičių. Į kitą tyrimui svarbų asmenį, pravarde „Orion“, kreipiamasi Andrėjumi Ivanovičiumi.

Tikslus „Delfin“ ir „Orion“ vaidmuo tragedijoje nežinomas, tačiau tai, kad JIT ieškojo informacijos būtent apie juos, sufleruoja, kad šie asmenys figūruoja tyrime.

Prieš publikuodami straipsnį „The Insider“ žurnalistai susisiekė su generolu pulninkinu N.Tkačiovu. Jis neigė 2014-aisiais buvęs Ukrainoje ir sakė, kad nuo 2012-ųjų, kai grįžo iš Sirijos, nebuvo iškeliavęs už Jekaterinburgo ribų.

VIDEO: Jungtinės tyrėjų komandos gauti skambučių įrašai

Išsiaiškinus, kad „Delfin“ vadinamas asmuo greičiausiai yra N.Tkačiovas, „The Insider“ žurnalistai, siekdami ekspertizei gauti ilgesnį jo balso įrašą, paskambino neva paimti iš jo interviu apie Suvorovo aukštesniąją mokyklą, kurioje jis dirba. Žurnalistai N.Tkačiovui skambino du kartus.

„Bellingcat“ ir „The Insider“ užsakė dvi teismines balso įrašo ekspertizes – JAV Kolorado universitete ir Lietuvos teismo ekspertizės centre. Nepriklausomai viena nuo kitos, abi institucijos pateikė tokią pat išvadą: galimybė, kad „Delfin“ ir N.Tkačiovas tas pats asmuo – labai didelė.

Be to, žurnalistai iš atvirų šaltinių sužinojo, kad N.Tkačiovas – vienintelis šiuo metu gyvas Rusijos generolas, turintis tokį vardą ir tėvavardį.

Žurnalistai įvertino ir kitas detales – Nikolajaus Fiodorovičiaus vardą ir tėvavardį, aukštą karinį laipsnį. Be to, jį išduoda ir tokios smulkmenos, kaip, pavyzdžiui, skambinant vietoj įprastinio signalo pasigirstanti muzika.

Viename iš penkių JIT paviešintų pokalbių, panašu, įvyksta nesusipratimas: su Delfinu kalbantis asmuo į jį kreipiasi Fiodoru Nikolajevičiumi – supainioja vardą su tėvavardžiu. Tuomet „Delfin“ jį instinktyviai pataiso.

Be to, iš pokalbių akivaizdu, kad „Delfin“ – aukšto rango kariuomenės pareigūnas, kadangi į jį pašnekovas kreipiasi „jūs“, o jis į pašnekovą – „tu“.

Atskiri trys šaltiniai informavo, kad „Delfin“ buvo aukšto rango rusų kariuomenės vadas, 2014-ųjų vasarą trumpam dislokuotas Krosnodone – mieste Luhansko apskrityje. Šaltinių teigimu, jam buvo pavesta reorganizuoti ir įtvirtinti decentralizuotus karinius dalinius apsišaukėliškoje Luhansko liaudies respublikoje.

Krasnodonas šios tragedijos kontekste yra ypač svarbus, kadangi lėktuvą numušęs zenitinis raketų kompleksas „Buk“ iš Rusijos ir atgal į ją buvo nugabentas sieną kertant netoli šio miesto.

MH17 lėktuvas virš Donbaso buvo numuštas 2014-ųjų vasarą, žuvo visi jo keleiviai – beveik 300 žmonių. Ligi šiol Rusija savo kaltę neigia, tačiau „Bellingcat“ ir „The Insider“ šią vasarą paskelbė surinkę visus įrodymus, kad už katastrofą atsakinga būtent Maskva.

Visą tyrimą galite perskaityti anglų ir rusų kalbomis.

VIDEO: Didžiausios pasaulį sukrėtusios lėktuvų katastrofos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius