Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Lietuvos ir Lenkijos prezidentai: bendra brigada su Ukraina padeda siekti narystės NATO

Lietuvos ir Lenkijos prezidentai penktadienį pareiškė, kad bendra brigada su Ukraina padeda jai siekti narystės NATO.
Andrzejus Duda ir Dalia Grybauskaitė Vilniuje
Andrzejus Duda ir Dalia Grybauskaitė Vilniuje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Manau, man ir prezidentei labai malonu ir džiugu, kad Ukrainos kariai kartu su mūsų kariais, kurie yra Šiaurės Atlanto aljanso elementas, kartu tarnauja bendrame dalinyje, savo kasdienę karinę operatyvinę veiklą grįsdami būtent Šiaurės Atlanto aljanso procedūromis“, – bendroje trijų šalių prezidentų spaudos konferencijoje Liubline sakė Lenkijos vadovas Andrzejus Duda.

Liubline yra įsikūręs Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės (LDK) karvedžio Konstantino Ostrogiškio vardu pavadintos brigados štabas.

Pasak A.Dudos, bendra karinė veikla stiprina Ukrainos siekius kada nors pačiai tapti NATO nare.

„Nereikia manyti, kad tik Lenkijos ir Lietuvos kariai turiu ką pasiūlyti ukrainiečių kariams. Visi žinome, kad Ukrainos padėtis nuo 2014-ųjų yra labai sunki – dalis Ukrainos yra okupuota Rusijos. (...) Čia esantys oro desantininkų divizijos nariai, kurie treniruojasi kartu su mūsiškiais kariais Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos, turi tiesioginės karinės patirties“, – tvirtino Lenkijos prezidentas.

„Kario amatą jie išmano ne vien teoriškai, ne vien iš tarnybos misijose užsienyje, net ir pačiose pavojingiausiose vietose. Jie yra kariai, dalyvavę reguliariajame kare ir turintys daug patirties, kuria dalijasi su mūsų kariais“, – pridūrė jis.

„Esame stiprūs, kai esame kartu. Esame stiprūs, kai tarp mūsų yra santarvė, draugystė ir kai kartu stovime vienoje gretoje. Tuomet iš tikrųjų keliame pagarbą ir tuomet iš tikrųjų daug sunkiau ryžtis kokiai nors agresijai mūsų atžvilgiu“, – kalbėjo A.Duda.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Andrzejus Duda
AFP/„Scanpix“ nuotr./Andrzejus Duda

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė teigė, kad brigada prieš penkerius metus buvo įkurta siekiant parodyti, jog „mes suprantame savo galimybes ir pagalbą Ukrainai galime suteikti įvairiomis priemonėmis“.

„Šioje brigadoje mes ne tik mokomės kartu, ne tik mokomės vienas iš kito, mes taip pat mokomės ginti savo valstybes“, – sakė D.Grybauskaitė.

Bendros Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos brigados štabas pradėjo veikti 2015 metais, o užpernai brigada pasiekė karinę parengtį.

Šiemet brigados kariai dalyvaus bendrose pratybose su Kanados, JAV, Gruzijos, Moldovos kariais, teigė Lenkijos prezidentas.

Ukrainos vadovas P.Porošenka tvirtino, kad Lietuvos, Lenkijos ir jo šalies kariai yra „kartu pasirengę ginti Europos suverenitetą“.

„Scanpix“ nuotr./Ukrainos prezidentas Petro Porošenka
„Scanpix“ nuotr./Ukrainos prezidentas Petro Porošenka

„Sparnai išauga, matant tokius įvykius, kaip šiandien“, – kalbėjo jis.

Lietuva brigadai yra priskyrusi Alytuje įsikūrusį kunigaikštienės Birutės ulonų batalioną. Vienete iš viso tarnauja apie 4 tūkst. karių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius