Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Merkel traukiantis, D.Grybauskaitė prisimena jų pokalbį apie V.Putiną ir taiką

Vokietijos kanclerė Angela Merkel prie šalies vairo stovėjo 16 metų. Ji dirbo su keturiais JAV prezidentais, aštuoniais Japonijos premjerais. Per tą laiką spėjo pasikeisti ir ne vienas Lietuvos vadovas. Pasak mūsų šalies politikų ir ekspertų, A.Merkel labiausiai bus prisimenama kaip asmuo, gebantis įveikti krizes. Tačiau priekaištų Vokietijos kanclerei Vilniuje taip pat yra, pirmiausia – dėl požiūrio į Rusiją.
Angela Merkel
Angela Merkel / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Po sekmadienį vyksiančių rinkimų Vokietijoje, šalis turės naują kanclerį, kuris užims A.Merkel vietą.

A.Merkel įpėdinio laukia nelengva užduotis, nes kanclerė daug metų buvo laikoma visos Europos lydere.

Kadenciją Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė 15min teigė, kad su kanclerės A.Merkel vardu visuomet bus siejamas stabilumas Europoje. Prezidentės vertinimu, kanclerės susitikimai su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu buvo bandymas jį paveikti, o ne nuolaidos jam.

„Kiek teko asmeniškai susitikti su A. Merkel, visada stebino jos begalinė kantrybė ir gebėjimas aukotis. Matant ją prie stalo Europos vadovų tarybos (EVT) posėdžių metu tapdavo ramiau“, - sakė D.Grybauskaitė.

„Ji verta plojimų“, – apie Angelą Merkel yra pasakęs ir buvęs JAV prezidentas Barackas Obama, kuris Vokietijos kanclerę vadino savo drauge.

Gerų atsiliepimų per savo darbo metus A.Merkel sulaukė ne vieno. Patikima partnere ją vadino ir buvęs Ukrainos prezidentas Petro Porošenka, stojęs prie šalies vairo tuo metu, kai Rytų Ukrainoje užvirė kruvinas karas su Rusija.

Kremliaus vadovas Vladimiras Putinas paskutiniojo A.Merkel vizito Maskvoje metu šių metų rugpjūtį taip pat šiltai atsiliepė apie Vokietijos kanclerę, sakydamas, kad ji „visuomet bus laukiama Maskvoje“.

Tačiau kritikos Vokietijos kanclerei taip pat netrūko nei šalies viduje, nei pasaulyje. Pastaraisiais metais A.Merkel Europoje ir už Atlanto labiausiai buvo kritikuojama už dujotiekio „Nord Stream 2“ statybas, taip pat už glaudų ekonominį bendradarbiavimą su Kinija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius