-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Audringa Lietuvos užsienio politika: ko tikėtis 2022 metais

Lietuvos užsienio politikoje 2021-aisiais būta gausybės bangų. Vilnius toliau aktyviai rėmė Baltarusijos opoziciją, kurios vis daugiau atstovų veikia būtent iš Lietuvos, neramiai žvilgčioja į Kremliaus dėlionę Ukrainoje. Tiesa, prisidėjo nauja mozaikos dalis – dėl sprendimo leisti Vilniuje atidaryti Taivano atstovybę pašlijo santykiai su Kinija. 15min paklausė politikų ir ekspertų, kokie iššūkiai Lietuvos diplomatijos vadovų laukia 2022 metais.
2022 metų Lietuvos užsienio politika
2022 metų Lietuvos užsienio politika / 15min ir „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Metų pabaigoje jau kelia savaites nesiliauja viešas nerimas dėl Kinijos spaudimo Lietuvai, kuriuo Pekinas keršija Vilniui už sprendimą leisti mūsų šalyje atidaryti Taivaniečių atstovybę.

Kitose šalyse atstovybės vadinamos Taipėjaus ekonominiais ir kultūriniais biurais, taip pabrėžiant jų nepolitinį pobūdį.

Toks žingsnis įsiutino Pekiną, kuris pareiškė, kad Lietuva pažeidė „vienos Kinijos“ principą, ir ėmėsi atsakomųjų veiksmų, visų pirma, ekonominio šantažo.

Ar Lietuvai kitąmet reikia išlaikyti tokią pat liniją? 15min pašnekovų nuomonės išsiskyrė.

Valdančiųjų atstovė, konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė tikino, kad negalima pasiduoti autokratinių valstybių spaudimui.

Bet Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Šarūnas Liekis kaip tik svarstė, esą „reikėtų atsukti juostą“ – tik abejojo, kad dabartinė valdančioji koalicija tai sugebėtų.

Portalo kalbinti politikai ir analitikai taip pat nesutarė dėl tolesnės Vilniaus laikysenos santykių ar dialogo su Baltarusija bei Rusija.

15min skaitytojams – Seimo narių R.Morkūnaitės-Mikulėnienės, Gintauto Palucko, signataro Albino Januškos ir politologo Š.Liekio nuomonės apie tai, ko tikėtis kitąmet.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius