-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Likus metams iki „Brexit“ britų premjerė Th.May ragina išsaugoti nacionalinę vienybę

Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovė Theresa May ketvirtadienį leidosi į kelionę po šalį, kurios metu ragins Jungtinę Karalystę išsaugoti vienybę nenumaldomai artėjant ateinančių metų kovo 29 dieną numatytam išstojimui iš Europos Sąjungos.
Theresa May
Theresa May ragina išsaugoti nacionalinę vienybę / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Th.May ketvirtadienį numačiusi aplankyti Škotiją, Angliją, Šiaurės Airiją ir Velsą, kur stengsis sutelkti paramą vyriausybės „Brexit“ strategijai likus lygiai 12 mėnesių iki pasitraukimo iš Bendrijos.

„Brexit“ tebėra Britanijos visuomenę audrinantis ir skaldantis klausimas. Buvęs šalies premjeras Tony Blairas vadovauja pastangoms pasiekti, kad šiuo klausimu būtų surengtas antras referendumas.

„Šiandien, likus vieneriems metams iki dienos, kai JK pasitrauks iš ES ir pradės brėžti naują kursą pasaulyje, vykstu į visas keturias Jungtinės Karalystės dalis, kad iš mūsų šalies žmonių išgirsčiau, ką jiems reiškia „Brexit“, – sakė Th.May prieš kelionę.

Aplankiusi Eršyre Škotijos pietvakariuose esančią tekstilės gamyklą, premjerė keliaus į Anglijos šiaurės rytuose esantį Niukaslą, kur susitiks su tėvų ir vaikų grupe.

Vėliau ji vyks į Šiaurės Airiją, kur šalia Belfasto užkąs su ūkininkais, o tada keliaus į Velsą ir Baryje susitiks su vietos verslininkais. Sugrįžusi į Londoną premjerė dar numačiusi išgerti arbatos su lenkų grupe.

„Esu tikra, kad mums paliekant ES ir vėlesniais metais mes sutvirtinsime mus jungiančius saitus“, – sakė Th.May.

„Mano svarbiausia atsakomybė yra užtikrinti Jungtinės Karalystės vientisumą“, – kalbėjo ji.

„Atgavusi savo įstatymų, sienų ir pinigų kontrolę, taip pat pasinaudojusi visomis „Brexit“ sukurtomis galimybėmis Jungtinė Karalystė klestės kaip stipri ir vieninga šalis, besirūpinanti visais savo žmonėmis – ir balsavusiais „už“, ir pasisakiusiais „prieš“ pasitraukimą“, – pažymėjo Th. May.

Įtampa santykiuose su Londonu

2016 metų birželio 23-iosios referendume, sukrėtusiame visą Senąjį žemyną, 52 proc. JK rinkėjų pasisakė už šalies pasitraukimą iš ES.

Dauguma rinkėjų Anglijoje ir Velse balsavo už „Brexit“, o dauguma škotų ir balsavusiųjų Šiaurės Airijoje pasisakė už tolesnę JK narystę Bendrijoje.

Tarp Londono ir autonominių vyriausybių Edinburge, Kardife ir Belfaste tvyro įtampa dėl to, kaip Th. May iki šiol vedė derybas dėl „Brexit“ sąlygų.

Škotija ir Velsas praėjusią savaitę priėmė įstatymų projektus, turinčius užtikrinti, kad iš Briuselio susigrąžintos galios bus perduotos jų vyriausybėms.

Pati Th.May tvirtina, kad po „Brexit“ sričių autonominės administracijos įgis daugiau sprendimų priėmimo galių.

Dar viena rimta problema yra klausimas dėl Airijos sienos statuso, kai Britanija pasitrauks iš ES bendrosios rinkos ir muitų sąjungos.

VIDEO: Britų parlamentaras užmigo diskusijos apie „Brexit“ metu

Visos „Brexit“ derybų šalys nori, kad būtų išvengta būtinybės grąžinti patikrinimus prie sienos su Airijos Respublika.

Th.May sutiko su Briuselio planu leisti Šiaurės Airijai likti muitų sąjungoje, jei nebus rasta geresnio sprendimo. Tačiau tai nepriimtina probritiškai ir „Brexit“ palaikančiai Šiaurės Airijos Demokratinei junionistų partijai (DUP), kurios parama JK parlamente itin svarbi Th.May konservatorių mažumos vyriausybei.

„Ne per vėlu“

T.Blairas, vadovavęs Britanijos vyriausybei 1997–2007 metais, įsitikinęs, kad „Brexit“ bus milžiniška strateginė klaida. Jis yra vienas iš pagrindinių veikėjų, raginančių suteikti rinkėjams galimybę persigalvoti.

Jis argumentavo, kad paaiškėjus pasitraukimo sąlygoms rinkėjams turi būti leista pasirinkti šią ateitį arba tolesnę narystę Europos Sąjungoje.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Tony Blairas
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Tony Blairas

„Nebus per vėlu, kol neišstosime, – buvęs leiboristų lyderis sakė BBC radijui. – Toliau dėl to diskutuosime, kol iš tikrųjų pamatysime naujų santykių sąlygas – ir tuomet galime nuspręsti, ar tos sąlygos yra geresnės negu dabartinės.“

Kaip rodo viešosios nuomonės tyrimų agentūros „ComRes“ pirmadienį ir antradienį internetu atlikta 2 019 suaugusių britų apklausa, kurios rezultatus paskelbė dienraštis „Daily Express“, tvirtai palaikantis „Brexit“ šalininkų stovyklą, 35 proc. respondentų norėtų pakartotinio referendumo, o 65 proc. – ne.

Vis dėlto 44 proc. sakė, kad vyriausybės vadovavimas „Brexit“ deryboms yra „visiškas jovalas“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ Borisas Johnsonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ Borisas Johnsonas

Pasitraukimo šalininkų kampanijai vadovavęs dabartinis užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas savo straipsnyje „Daily Mail“ rašo, kad po metų „Britanija bus išėjusi iš Europos Sąjungos ir iš naujo mezgantis santykius su likusiu pasaulio“.

„Kaip nesustabdomas ekspresas lekiame į „Brexit“, ir kalbant atvirai, mano draugai, ten atvyksime ne per anksti“, – pareiškė jis.

„Mūsų nacionalinė kelionė iš ES beveik baigta – ir priešakyje laukia didingi vaizdai“, – pridūrė B. Johnsonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius