Luhansko separatistų vadeiva išrinktas L.Pasečnikas, patvirtino komisija

Niekieno nepripažintos Ukrainos separatistinės „Luhansko liaudies respublikos“ (LLR) vadovu buvo išrinktas laikinai šias pareigas ėjęs Leonidas Pasečkinas, trečiadienį patvirtino šio darinio Centrinė rinkimų komisija.
Rinkimai Luhanske
Rinkimai Luhanske / „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.

„Už Leonidą Ivanovičių Pasečniką nubalsavo 68,3 proc. arba 596 230 rinkėjų... Negaliojančių balsalapių buvo 1,3 proc. balsalapių“, – sakė žurnalistams rinkimų komisijos pirmininkė Jelena Kravčenko.

Ji pridūrė, kad L.Pasečkino vadovaujamas judėjimas „Taika Luhansko kraštui“ per sekmadienį vykusius rinkimus gavo 74,12 proc. balsų iš 37 mandatus 50 vietų LLR „parlamente“.

Rinkimų komisijos duomenimis, rinkėjų aktyvumas buvo 77 procentai.

L.Pasečkinas, anksčiau dirbęs Luhansko separatistų nacionalinio saugumo ministru, pernai lapkritį tapo laikinuoju LLR vadovu, atsistatydinus ankstesniam lyderiui Igoriui Plotnickiui.

Kijevas ir jo sąjungininkai Vakaruose savaitgalį įvykusius rinkimus Luhanske ir kaimyninėje „Donecko liaudies respublikoje“ (DLR) smerkė kaip parodiją, bet Rusija tvirtino, kad tai yra žingsnis į priekį šiems regionams siekiant nepriklausomybės.

Vašingtonas ir Briuselis prašė Rusijos neleisti įvykti šiems rinkimams ir teigė, kad jie dar labiau trukdys pastangoms užbaigti konfliktą, per pastaruosius ketverius metus nusinešusį daugiau kaip 10 tūkst. gyvybių.

2014 metais Rusija atplėšė nuo Ukrainos ir aneksavo Krymą, be to, parėmė separatistų sukilimą Rytų Ukrainoje. Kijevas tai laiko bausme už posūkį Vakarų link.

Nors intensyvios kovos jau baigėsi, konfliktas reguliariai pareikalauja karių ir civilių gyvybių.

Taikos derybos atsidūrė aklavietėje, o Vakarų remiami 2015 metų susitarimai iš esmės yra žlugę.

Maskva, kuri neigia kaltinimus karių ir ginklų siuntimu į Rytų Ukrainą, tvirtino, jog rinkimai buvo būtini siekiant užpildyti valdžios vakuumą, atsiradusį po Donecko separatistų lyderio Aleksandro Zacharčenkos nužudymo rugpjūčio 31 dieną.

Maskva dėl šio nužudymo kaltino Ukrainą, o Kijevas tai aiškino vidaus nesutarimais tarp separatistų.

Pasak analitikų, sekmadienį balsavimai sudarys sąlygas Maskvai separatistinių regionų lyderius skelbti demokratiškai išrinktais atstovais būsimose derybose su Kijevu, nors nedaug kas tikisi, kad merdintis Ukrainos taikos procesas greitu laiku bus atgaivintas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius