Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lūžis Ukrainoje: protestuoja milijonas, opozicija sudarinėja laikinąją vyriausybę, Viktoras Janukovyčius ES prašo skubiai atnaujinti derybas

Ukraina priartėjo prie ribos: arba – arba. Ne Europos Sąjungą, o Rusiją pasirinkusi valdžia nenori trauktis, o opozicija nebeketina laukti rinkimų. Opozicijos atstovai Vitalijus Klyčko, Arsenijus Jaceniukas ir Olegas Tiagnibokas pradėjo tartis dėl laikinosios vyriausybės sudarymo. Ji turėtų perimti įgaliojimus iki tol, kol bus surengti išankstiniai prezidento rinkimai. Antradienį Aukščiausiojoje Radoje bus svarstomas Vyriausybės atstatydinimo klausimas, praneša lenta.ru.
Daugiatūkstantinis mitingas Kijeve
Daugiatūkstantinis mitingas Kijeve / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Skaičiuojama, kad į Kijevo gatves pirmadienio vakarą žengė per milijoną nepatenkintų šalies gyventojų. Sostinėje sutelktos vidaus kariuomenės pajėgos, tačiau jos veikti įgaliojimų neturi, kol nėra paskelbta nepaprastoji padėtis. Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius jau susisiekė su Europos Komisijos vadovu José Manueliu Barroso ir paprašė skubiai priimti Ukrainos delegaciją.

Sieks perimti valdžią

Trijų opozicinių partijų „Tėvynė“, „UDAR“ ir „Laisvė“ lyderiai pradėjo derybas dėl laikinosios vyriausybės sudarymo. Šis ministrų kabinetas turėtų veikti laikinai. Tol, kol bus išrinktas naujasis šalies prezidentas.

Trijų opozicinių partijų „Tėvynė“, UDAR ir „Laisvė“ lyderiai pradėjo derybas dėl laikinosios vyriausybės sudarymo. Šis ministrų kabinetas turėtų veikti laikinai. Tol, kol bus išrinktas naujasis šalies prezidentas.

Anksčiau vienas opozicijos lyderių, buvęs Vidaus reikalų ministerijos vadovas Jurijus Lucenka siūlė pradėti masinį streiką, blokuoti Aukščiausiąją Radą ir siekti išankstinių parlamento rinkimų.

Šiuo metu jame valdančiąją daugumą turi V.Janukovyčiaus Regionų partija, tačiau po žiauriai išvaikytų demonstracijų iš partijos frakcijos jau pradėjo trauktis kai kurie įtakingi jos nariai.

BFL/Vyginto Skaraičio nuotr./Vitalijus Klyčko
BFL/Vyginto Skaraičio nuotr./Vitalijus Klyčko

Pirmadienį Aukščiausiojoje Radoje įvyko daugumos ir opozicijos derybos, kurių metu buvo pakartoti reikalavimai atstatydinti vyriausybę ir išlaisvinti buvusią premjerę Juliją Tymošenko. Parlamento pirmininkas Vladimiras Rybakas teigė, jog šie reikalavimai Aukščiausiojoje Radoje gali būti svarstomi jau antradienį.

V.Janukovyčius prašo atnaujinti derybas

Ukrainos prezidentas paskambino Europos Komisijos vadovui J.M.Barrosui ir paprašė artimiausiu metu priimti šalies delegaciją ir atnaujinti derybas dėl ES asociacijos sutarties.

Rusijos naujienų agentūra „RIA-Novosti“ praneša, kad Ukrainos prezidentas paskambino Europos Komisijos vadovui J.M.Barroso ir paprašė artimiausiu metu priimti šalies delegaciją ir atnaujinti derybas dėl ES asociacijos sutarties.

Pranešama, kad V.Janukovyčius pažadėjo Europos Komisijos vadovui nuodugniai ištirti smurto panaudojimą išvaikant demonstrantus ir viešai paskelbti atlikto tyrimo rezultatus. Europos Komisija sutiko priimti Ukrainos delegaciją.

Pranešimuose cituojami ES šalių lyderiai. Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas paskelbė, jog jau šnekėjosi su Ukrainos ambasadoriumi Švedijoje ir perdavė jam susirūpinimą dėl šalyje naudojamo smurto.

eu2013.lt nuotr./Dalia Grybauskaitė ir Viktoras Janukovyčius
eu2013.lt nuotr./Dalia Grybauskaitė ir Viktoras Janukovyčius

Lenkijos prezidentas Bronisławas Komorowskis pranešė, kad su šalies premjeru sukūrė naują veiksmų planą siekiant Ukrainos krizės sprendimo: „Tai tarsi groti keliais fortepijonais iš karto – reikia intensyviai dirbti ES viduje, užtikrinti gerus santykius su Ukrainos opozicija ir nesugadinti santykių su šiuo metu išrinkta valdžia.“

Teigiama, jog šiuo metu į Kijevo gatves susirinko kaip niekada gausios opozicijos rėmėjų minios. Skaičiuojama, jog demonstracijose dalyvauja per milijoną žmonių. Ukrainos vadovybė patvirtino, kad sostinėje sutelktos papildomos vidaus kariuomenės pajėgos, tačiau kol kas jos neramumams malšinti nėra naudojamos.

Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės nuomone, Ukrainos valdžia ir opozicija turi tartis taikiu būdu laikantis demokratijos principų: „Lietuva ir Europa įdėmiai stebi įvykius šalyje. Ukraina turi pati priimti strateginius sprendimus.“

Maidane – milijonas

Pirmadienio vakarą į Kijevo gatves susirinko kaip niekada gausios opozicijos rėmėjų minios. Skaičiuojama, jog demonstracijose dalyvauja per milijoną žmonių.

Ukrainos vadovybė patvirtino, kad sostinėje sutelktos papildomos vidaus kariuomenės pajėgos, tačiau kol kas jos neramumams malšinti nėra naudojamos.

VIDEO: Į Kijevą pervežami tankai

Tam, kad kariuomenė imtų veikti mieste, turi būti paskelbta nepaprastoji padėtis. Kol kas to nėra daroma. Analitikai pastebi, jog kariuomenės panaudojimas galėtų išprovokuoti dar didesnius neramumus ir pagilinti krizę šalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius