Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Blaszczakas: JAV Lenkijoje veikiausiai įsteigs nuolatinių bazių

JAV veikiausiai įkurs Lenkijoje nuolatinių karinių bazių, ketvirtadienį pareiškė lenkų gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas.
JAV kariai gali kraustytis iš Vokietijos
JAV karys / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Interviu visuomeniniam transliuotojui „TVP Info“ ministras pareiškė, kad šiuo metu vyksta derybos dėl bazių įsteigimo, bet konkrečių terminų nenurodė.

Pentagonas neseniai įsakė parengti ataskaitą, ar būtų įmanoma Lenkijoje įkurti JAV bazių.

Anksčiau M.Blaszczakas teigė, jog tokie objektai būtų jo šaliai didelė saugumo garantija, ir kad Lenkija pasirengusi padengti dalį išlaidų.

Nacionalinio saugumo biuro vadovas Pawelas Solochas birželį pareiškė, kad Lenkija norėtų tapti Europoje dislokuotų amerikiečių pajėgų centru.

Siūlymą įkurti Lenkijoje nuolatinę Pentagono bazę sveikina ir Baltijos šalių lyderiai, paskelbė lenkų valstybinis radijas.

Per 2016-ųjų NATO viršūnių susitikimą Varšuvoje Aljansas nusprendė dėl pablogėjusios saugumo padėties dislokuoti kiekvienoje Baltijos šalyje ir Lenkijoje NATO pajėgų batalionus, tačiau buvo pabrėžta, jog kalbama ne apie nuolatines bazes.

Dabar Varšuva prašo Vašingtono dislokuoti Lenkijoje nuolatinę šarvuočių diviziją bei siūlo sumokėti už šių pajėgų buvimą 2 mlrd. JAV dolerių (1,76 mlrd. eurų).

Toks siūlymas buvo padarytas vienašališkai, nepasitarus su kitomis NATO sąjungininkėmis, tad apžvalgininkai baiminasi, kad toks žingsnis gali sukelti pavojų Vakarų vienybei ir jų iki šiol koordinuotai politikai Rusijos atžvilgiu, vykdomai po 2014-ųjų įvykių Ukrainoje ir Krymo aneksijos.

Buvęs JAV sausumos pajėgų Europoje vadas generolas leitenantas Benas Hodgesas birželį perspėjo, kad nuolatinės bazės įsteigimas Lenkijoje gali pakirsti Aljanso vienybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius