Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Gorbačiovas giria sprendimą Nobelio taikos premiją paskirti ICAN

Paskutinis Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas penktadienį pasveikino sprendimą šių metų Nobelio taikos premiją skirti Tarptautinei branduolinių ginklų uždraudimo kampanijai (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, ICAN), sakoma politiko tinklalapyje.
Minimos Berlyno sienos griuvimo 25-osios metinės (Michailas Gorbačiovas)
Michailas Gorbačiovas / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Karinės doktrinos „leidžia dislokuoti branduolinį užtaisą“, sakė jis.

„Noriu dar kartą priminti bendrą pareiškimą, kurį pasirašėme su Ronaldu Reaganu: branduolinis karas yra nepriimtinas; jame nėra nugalėtojo“, – sakė jis, paminėdamas buvusį JAV prezidentą.

2007 metais Vienoje, tarptautinės konferencijos dėl branduolinio ginklo neplatinimo sutarties užkulisiuose, įsteigta ICAN nenuilstamai mobilizavo aktyvistus ir įžymybes.

ICAN, kurios būstinė yra Pasaulinės Bažnyčių Tarybos (WCC) pastatuose Ženevoje, bendradarbiauja su 468 nevyriausybinėmis organizacijomis 101 valstybėje, įskaitant teisių gynimo, plėtros, aplinkosaugos ir kovos už taiką grupes.

Prieš dešimtmetį branduolinių ginklų priešininkų judėjimas buvo susiskaldęs, aiškino ICAN vadovė Beatrice Fihn. Pasak jos ICAN 2007-aisiais buvo įkurta siekiant padėti įvairiausioms grupėms siekti draudimo, panašaus į tarptautinius susitarimus uždrausti naudoti biologinius ir cheminius ginklus, sausumos minas ir kasetinius šaudmenis.

Pastangos atsipirko šių metų liepą, kai 122 šalys Jungtinėse Tautose priėmė naują sutartį, kuria draudžiami branduoliniai ginklai, nors tam griežtai prieštaravo Jungtinės Valstijos ir kitos branduolinės galybės.

M.Gorbačiovas 1990-aisiais irgi tapo Nobelio taikos premijos laureatu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius