Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

M.J.Zarifas: JAV sąjungininkėms „gėda“ jungtis prie koalicijos Persijos įlankoje

Jungtinėms Valstijoms nepavyksta sukurti jūrų laivyno koalicijos, kuri turėtų lydėti tanklaivius Persijos įlankoje, nes Vašingtono sąjungininkėms pernelyg „gėda“ prie jos jungtis, pirmadienį pareiškė Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas.
Mohammadas Javadas Zarifas
Mohammadas Javadas Zarifas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Šiandien Jungtinės Valstijos yra vienos pasaulyje ir negali sukurti koalicijos. Šalims, kurios yra jų draugės, pernelyg gėda būti vienoje koalicijoje su jomis“, – per spaudos konferenciją Teherane pareiškė iraniečių diplomatijos vadovas.

„Jie patys sukūrė šią situaciją – laužydami įstatymus, kurdami įtampą ir krizes“, – pridūrė jis.

Jau kurį laiką tarp Teherano ir Vašingtono tvyrančią įtampą pakurstė JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimas praėjusiais metais vienašališkai pasitraukti iš Irano branduolinio susitarimo ir sugrąžinti skaudžias sankcijas Teheranui.

Pastarosiomis savaitėmis įtampa Persijos įlankos regione nuolat didėjo.

D.Trumpas birželį sakė paskutinę minutę atšaukęs karinį smūgį Iranui, kai Teherano pajėgos numušė vieną JAV bepilotį žvalgybos lėktuvą; šiitiška respublika taip pat buvo kaltinama dėl virtinės mįslingų atakų prieš tanklaivius. Iranas šiuos kaltinimus neigia.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV paviešintos bepiločio orlaivio numušimo akimirkos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV paviešintos bepiločio orlaivio numušimo akimirkos

Vašingtonas neseniai paprašė sąjungininkių prisidėti prie saugumo palaikymo Hormūzo sąsiauryje – itin svarbiame krovinių gabenimo koridoriuje, Iranui pradėjus imtis agresyvesnių veiksmų regione.

Vis dėlto JAV sunkiai sekasi suburti koaliciją, Europos valstybėms santūriai reaguojant į kvietimą; manoma, jog jos nerimauja, kad, prisijungusios prie tokios operacijos, jos gali būti įtrauktos į konfliktą.

Pirmadienį paprašytas pakomentuoti pranešimus, kad sulaukė kvietimo susitikti su D.Trumpu Baltuosiuose rūmuose, M.J.Zarifas pareiškė, kad atmetė jį nepaisydamas grėsmės sulaukti sankcijų.

„Niujorke man buvo pasakyta, kad po dviejų savaičių man bus paskelbtos sankcijos, nebent priimčiau tą kvietimą, tačiau, deja, nepriėmiau“, – tvirtino iraniečių diplomatijos vadovas.

Žurnalas „The New Yorker“ penktadienį pranešė, kad Jungtinių Valstijų senatorius Randas Paulas liepos 15-ąją buvo susitikęs su Amerikoje viešėjusiu M.J.Zarifu ir pakvietė jį apsilankyti Baltuosiuose rūmuose; pastarajai idėjai esą pritarė ir pats D.Trumpas.

Praėjusią savaitę JAV paskelbė sankcijas M.J.Zarifui: įšaldytas bet koks jo turtas šioje šalyje ar Jungtinių Valstijų kontroliuojamuose subjektuose, be to, bus siekiama apriboti Irano diplomatijos vadovo tarptautines keliones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius