-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Pence'as Jeruzalėje: „JAV ambasada bus perkelta jau 2019 metais“

Atvykęs į Izraelį, JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as optimistiškai paskelbė apie „naujos eros aušrą“ Vidurio Rytų taikos procese ir pridūrė, esą Amerikos ambasada iš Tel Avivo į Jeruzalę turėtų būti perkelta jau 2019 metais – anksčiau, nei manyta iki šiol, rašo „The Washington Post“.
Mike'as Pence'as Izraelyje
Mike'as Pence'as Izraelyje / „Scanpix“/AP nuotr.

„Artimiausiomis savaitėmis mūsų administracija pradės vykdyti planą atidaryti JAV ambasadą Jeruzalėje. Ambasada bus atidaryta kitais metais. Mūsų prezidentas savo sprendimą priėmė atsižvelgdamas į JAV interesus

Pagaliau pripažindamos Jeruzalę Izraelio sostine, Jungtinės Valstijos pasirinko faktus, o ne fikciją. O faktai yra vienintelis tikras teisingos ir tvarios taikos pamatas“, – Izraelio parlamente (Knesete) pareiškė M.Pence'as.

Jam sakant kalbą parlamente, deputatai arabai puolė rėkti, taip protestuodami prieš JAV sprendimą pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine. Parlamentarai buvo iškart išvaryti iš salės.

Kalbos, kad amerikiečiai ambasadą iš Tel Avivo į Jeruzalę gali perkelti anksčiau, nei planuota iki šiol, sklandė jau anksčiau.

B.Netanyahu praėjusią savaitę Indijoje pareiškė esantis „tikras“, kad ambasadą bus įmanoma perkelti per metus. O pirmadienį Jeruzalėje, paklaustas, ar perkėlimas įmanomas iki 2019 metų pabaigos, Izraelio vyriausybės vadovas pajuokavo: „Iki kitos savaitės.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pence'as ir Benjaminas Netanyahu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pence'as ir Benjaminas Netanyahu

Vėliau B.Netanyhu patikslino savo poziciją: „Mes norime tai padaryti. Greitai.“

Iki šiol manyta, kad ambasados perkėlimas užtruks kelerius metus. O ir Baltųjų rūmų administracija kelias savaites svarstė, ar statyti visiškai naują ambasados pastatą, kuris būtų labai brangus, ar tiesiog pertvarkyti ir išplėsti vieną dabartinio konsulato pastatų.

M.Pence'as, kurio viešnagę Izraelyje boikotuoja tiek palestiniečiai, tiek Izraelio arabai, pirmadienį taip pat pareiškė, kad D.Trumpas sprendimą dėl Jeruzalės perkėlimo priėmė būdamas tikras, jog jis padės „pajudėti į priekį“ derybose dėl taikos.

Vis dėlto pirmadienį buvo sunku įžvelgti, kaip bus įmanomas progresas. Palestiniečiai boikotavo M.Pence'o vizitą, o jų lyderis Mahmoudas Abbsas Briuselyje paragino europiečius likti prie dviejų valstybių sprendinio.

Negana to, JAV viceprezidentas prieš tai lankėsi Egipte ir Jordanijoje, o tose šalyse susitikimai su vietos pareigūnais buvo išties įtempti. Izraelyje M.Pence'as galėjo atsipūsti.

„Tikiuosi, kad esame atsidūrę naujos diskusijų dėl taikaus dešimtmečių trukmės konflikto išsprendimo eros aušroje“, – teigė M.Pence'as, kuris pridūrė, kad D.Trumpas „nuoširdžiai tiki“ derybų sėkme.

Dovana ekstremistams

M.Pence'o kalba Izraelio parlamente, kurioje Jeruzalė dar kartą buvo patvirtinta Izraelio sostine, buvo „dovana ekstremistams“, pareiškė vienas aukšto rango palestiniečių pareigūnas.

„Pence'o mesijaus diskursas yra dovana ekstremistams. Jis įrodo, kad JAV administracija yra daugiau problemos nei sprendimo dalis“, – Palestinos išsivadavimo organizacijos (PIO) generalinis sekretorius Saebas Erekatas parašė tviteryje.

„Jo žinutė pasauliui yra aiški: pažeidinėkite tarptautinę teisę bei rezoliucijas ir JAV jums atsilygins“, – pridūrė S.Erekatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius