Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Pompeo: derybos su Šiaurės Korėja bus pratęstos kitą savaitę

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo išreiškė įsitikinimą, kad jo šalies derybos su Šiaurės Korėja bus pratęstos „kažkuriuo metu kitą savaitę“. M.Pompeo sakė tikslaus laiko nežinantis. Kalbėdamas Seule jis nurodė manantis, kad tai įvyks gana greitai po jo ir Šiaurės Korėjos pareigūnų sugrįžimo į savo šalis. M.Pompeo į JAV grįš vėlai ketvirtadienį.
Slaptas Mike'o Pompeo susitikimas su Kim Jong Unu
Slaptas Mike'o Pompeo susitikimas su Kim Jong Unu / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Valstybės sekretorius sakė, kad vadovauja prezidentas Donaldas Trumpas, bet pridūrė: „Aš būsiu žmogus, kuris imsis vaidmens varyti procesą į priekį.“

Pasak jo, JAV ir Šiaurės Korėjos pareigūnai atliko daug daugiau darbo, nei buvo galima įtraukti į D.Trumpo ir Kim Jong Uno pareiškimą, ir dabar komandos sieks tolesnės pažangos šiais klausimais.

M.Pompeo pridūrė, jog Vašingtonas nori, kad Šiaurės Korėja per artimiausius dvejus metus atpliktų svarbių branduolinio nusiginklavimo žingsnių.

M.Pompeo pateikia ambicingą denuklearizacijos grafiką po JAV prezidento ir Šiaurės Korėjos lyderio susitikimo. Valstybės sekretorius sakė neatskleisiantis konkrečių terminų, bet nurodė, jog administracija tikisi „didelių, didelių nusiginklavimo“ žingsnių iki D.Trumpo pirmosios kadencijos pabaigos 2021 metų sausį.

Po Šiaurės Korėjos oficialiosios žiniasklaidos pranešimų, kad D.Trumpas sutiko su denuklearizacija žingsnis po žingsnio, M. Pompeo taip pat ragino pasitelkti tam tikrą skeptiškumą. Jis konkrečiai nekalbėjo, bet sakė, kad reiktų „nepriimti už gryną tiesą kai kurių dalykų, parašomų kitose vietose“.

Pasak M.Pompeo, Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas supranta, kad pagal bet kokį susitarimą su JAV įsipareigojimai branduoliniais klausimais „bus nuodugniai tikrinami“.

VIDEO: Istorinis susitikimas: Šiaurės Korėjos vadovas susitiko su JAV prezidentu

M.Pompeo atmetė kritiką, kad bendrame Kim Jong Uno ir D.Trumpo pasirašytame susitarime neminimas Šiaurės Korėjos branduolinio nusiginklavimo tikrinimas. Prieš D.Trumpo susitikimą su Kim Jong Unu JAV sakė, kad nusiginklavimas turi būti „visiškas, patikrinamas ir negrįžtamas“.

Tačiau M.Pompeo žurnalistams sakė, kad kvaila sutelkti dėmesį į žodžio „patikrinamas“ nebuvimą. Pasak jo, taip yra dėl to, kad susitarime minima „visiška“ Korėjos pusiasalio denuklearizacija, o „visi suinteresuotieji supranta“, kad žodis „visiška“ apima „patikrinama“.

„Lygiai taip pat esu įsitikinęs, jog jie supranta, kad vyks nuodugnus tikrinimas“, – sakė JAV valstybės sekretorius.

Jis taip pat nurodė, kad bendros JAV ir Pietų Korėjos karinės pratybos bus atnaujintos, jei Šiaurės Korėja liausis sąžiningai derėtis dėl savo branduolinės programos.

VIDEO: D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas: rankos paspaudimas, pokalbis ir pasiektas susitarimas

Po susitikimo su Kim Jong Unu prezidentas D.Trumpas paskelbė, kad JAV įšaldys karines pratybas su Pietų Korėja.

M.Pompeo sakė dalyvavęs, kai D.Trumpas kalbėjosi apie tai su Kim Jong Unu. Pasak valstybės sekretoriaus, D.Trumpas „labai aiškiai pasakė“, kad įšaldymo sąlyga yra sąžiningų derybų tąsa.

Jeigu JAV prieis prie išvados, kad derybos nebėra sąžiningos, įšaldymas „nebegalios“, sakė M. Pompeo ir pridūrė, kad D.Trumpas „nedviprasmiškai“ tai perteikė Kim Jong Unui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius