Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Pompeo: JAV ir Šiaurės Korėjos lyderių susitikimas gali įvykti greitai

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo ketvirtadienį vėl išsakė optimizmą dėl galimybės greitai surengti antrą Amerikos ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimą, tačiau pridūrė abejojantis, kad per jį galėtų būti sudarytas svarbus susitarimas.   
Mike'as Pompeo
Mike'as Pompeo / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas pirmą kartą susitiko birželį Singapūre. Antradienį D.Trumpas atskleidė gavęs iš Kim Jong Uno „puikų laišką“ ir džiaugėsi jųdviejų ryšiais.

„Dar reikia daug nuveikti, bet esu tikras, kad artimiausiu metu prezidentas D.Trumpas ir Pirmininkas Kim Jong Unas turės progą vėl susitikti“, – sakė M.Pompeo televizijos „Fox News“ laidų vedėjui Seanui Hannity, žinomam dėl tvirtos paramos D.Trumpui.

Pasak valstybės sekretoriaus, viršūnių susitikime būtų ieškoma būdų „iš tiesų sukurti geresnę, saugesnę Ameriką, kai sumažėja ne tik grėsmė, kad į mus bus paleisti branduoliniai ginklai, bet ir branduolinio ginklo platinimo pavojus“.

Paklaustas, ar antrame viršūnių susitikime galėtų būti sudarytas ilgalaikis susitarimas, M.Pompeo sakė: „Būčiau labai nustebęs, jei šiame susitikime nueitume visą atstumą, tačiau jei taip nutiktų, tai būtų fantastiška“.

Birželį surengtame istoriniame susitikime D.Trumpas ir Kim Jong Unas paskelbė miglotą pareiškimą, kad bus siekiama Korėjos pusiasalio denuklearizacijos, tačiau nesutarė, kada ir kaip tai bus įgyvendinta.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimo emocingos akimirkos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimo emocingos akimirkos

Šiaurės Korėja ne vieną dešimtmetį kalba apie denuklearizaciją, bet Pchenjano vizija visiškai nepanaši į Vašingtono įsivaizdavimą, ką tai turėtų reikšti.

Jungtinės Valstijos spaudžia Šiaurės Korėją atsisakyti savo branduolinių ginklų ir neketina sumažinti ekonominio spaudimo, kol tai nebus padaryta.

Tuo tarpu Pchenjanas reikalauja, kad pirmiausia būtų atšauktos šaliai taikomos tarptautinės sankcijos ir oficialiai užbaigtas 1950–1953 metų Korėjos karas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius