Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Pompeo ketvirtadienį susitiks su Šiaurės Korėjos lyderio pasiuntiniu

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Mike'as Pompeo ketvirtadienį Niujorke susitiks su Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno aukščiausio rango patarėju, pranešė Valstybės departamentas.
Šiaurės Korėjos generolas Kim Yong Cholas
Šiaurės Korėjos generolas Kim Yong Cholas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Amerikos diplomatijos vadovas ir Kim Yong Cholas „aptars pastangas siekti pažangos dėl keturių esminių Singapūro viršūnių susitikimo bendros deklaracijos elementų, įskaitant visišką, patikrinamą ir negrįžtamą denuklearizaciją“, rašoma departamento išplatintame pranešime, turint galvoje birželį įvykusį prezidento Donaldo Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimą.

Derybos Niujorke įvyks praėjus beveik penkiems mėnesiams po to viršūnių susitikimo, kuriame lyderiai pasižadėjo siekti, kad Korėjos pusiasalyje nebeliktų branduolinių ginklų, bet neapibrėžė, kaip ir kada tai būtų įgyvendinta. Nuo to laiko abi šalys ginčijasi dėl abstraktaus susitarimo tikslių įgyvendinimo sąlygų.

Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerija įspėjo, kad Pchenjanas „rimtai“ svarstys galimybę atnaujinti savo branduolinių ginklų programą, jei Vašingtonas neatšauks sankcijų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo

Paskelbdamas apie numatytas derybas su Kim Yong Cholu JAV valstybės sekretorius sakė, jog tikisi, kad pavyks pasiekti „tam tikros realios pažangos“ – visų pirma parengti sąlygas organizuoti antrą D. Trumpo ir Kim Jong Uno viršūnių susitikimą.

Kim Yong Cholas yra generolas, buvęs žvalgybos vadovas, laikomas Kim Jong Uno dešiniąja ranka.

Prieš viršūnių susitikimą Singapūre jis lankėsi Baltuosiuose rūmuose ir nuo tada yra pagrindinis tarpininkas tarp Vašingtono ir Pchenjano.

Spalio viduryje M. Pompeo užsiminė apie galimybę po derybų su Kim Yong Cholu surengti antrą šalių lyderių susitikimą.

„Tariamės dėl galimos datos, laiko ir vietos, kurie tiktų abiem lyderiams“, – tąsyk sakė jis.

Nors derybose kol kas nematyti rimtos pažangos, D. Trumpas sumažėjusią įtampą santykiuose su Šiaurės Korėja dažnai pateikia kaip vieną svarbiausių savo užsienio politikos laimėjimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius