Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Pompeo sako esąs patenkintas susitikimu su Pakistano užsienio reikalų ministru

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo, norintis „perkrauti santykius“ su neklusniu sąjungininku Pakistanu, trečiadienį Islamabade surengė širdingų susitikimų su pakistaniečių pareigūnais.
Mike'as Pompeo
Mike'as Pompeo / „Scanpix“/AP nuotr.

M.Pompeo ir Pakistano užsienio reikalų ministro Shaho Mehmoodo Qureshi tonas pasikeitė kelios dienos po to, kai Vašingtonas patvirtino planus atšaukti 300 mln. JAV dolerių (260 mln. eurų) vertės karinę paramą, nes Islamabadas nesiima „ryžtingų veiksmų“, kad paremtų Amerikos strategiją regione.

Tačiau buvęs CŽV direktorius M.Pompeo, pirmą kartą kaip JAV valstybės sekretorius lankydamasis Pakistane, naujajam jo premjerui Imranui Khanui pasakė, kad yra patenkintas savo susitikimu su Sh.M.Qureshi.

„Mūsų susitikimas buvo puikus. Labai džiaugiuosi mūsų susitikimu“, – sutiko Sh.M.Qureshi.

Šalies, kurios pagalba yra labai svarbi Afganistano kare tebedalyvaujančioms Jungtinėms Valstijoms, naujasis vyriausybės vadovas I.Khanas anksčiau buvo nusistatęs prieš amerikiečius, bet pažadėjo būdamas premjeru palaikyti darnesnius santykius. Trečiadienį jis išreiškė viltį, kad bus rastas naujas kelias į priekį santykių su Vašingtonu srityje.

„Sportininkas visuomet yra optimistas. Jis žengia į aikštę ir galvoja, kad laimės“, – sakė premjeras – buvusi Pakistano kriketo žvaigždė.

Amerikiečių pareigūnai kaltina Islamabadą ignoruojant tokias ekstremistų grupuotes kaip Afganistano Talibanas ir Haqqani tinklas ar net bendradarbiaujant su jomis. Šios grupuotės rengia atakas Afganistane iš saugių prieglobsčių palei abiejų valstybių sieną.

Baltieji rūmai mano, kad Pakistano tarpžinybinė žvalgybos agentūra (ISI) ir kitos karinės institucijos jau ilgą laiką padeda finansuoti ir ginkluoti talibus ne vien dėl ideologinių priežasčių, bet ir stengdamosi duoti atkirtį didėjančiai Indijos įtakai Afganistane.

JAV administracija taip pat įsitikinusi, kad ryžtingesni pakistaniečių veiksmai galėtų nulemti ilgalaikio karo Afganistane baigtį.

Kalbėdamas su žurnalistais lėktuve prieš kelionę po Pietų Aziją, M.Pompeo sakė, jog atėjo metas „atversti naują puslapį“, ir užsiminė, kad I.Khano išrinkimas galėtų suteikti naują postūmį.

„Manau, kad šįkart ten yra nauja vyriausybė. Visa tai įvyko gerokai prieš ministro pirmininko atėjimą į valdžią, tad tikiuosi, kad galime atversti naują puslapį ir pradėti daryti pažangą. Dabar yra realių lūkesčių“, – pažymėjo valstybės sekretorius.

„Be abejo, abi mūsų valstybės susiduria su daugybe iššūkių, bet tikimės, jog rasime bendrą požiūrį su naująja vadovybe ir kad galėsime kartu spręsti kai kurias mūsų bendras problemas“, – pridūrė M.Pompeo, prie kurio vėliau prisidėjo JAV Jungtinio štabų viršininkų komiteto pirmininkas Josephas Dunfordas.

Bendras tikslas

„Turiu vilčių, kad galime įtikinti juos suteikti tą pagalbą“, – sakė JAV diplomatijos vadovas. M.Pompeo pridūrė, kad per pokalbius su I.Khanu jiedu sutarė, jog taika Afganistane yra „bendras tikslas“.

Ankstesniuose savo komentaruose M.Pompeo taip pat užsiminė apie galimybę esant tam tikroms sąlygoms atnaujinti JAV karinę pagalbą. Ji buvo sustabdyta pagal platesnį įšaldymo planą, paskelbtą sausio mėnesį.

„Mes tiekėme šiuos išteklius, kai tai buvo prasminga Jungtinėms Valstijoms, nes partnerystė buvo tokia, kad dėl mūsų abiejų šalių veiksmų buvo prasminga tai daryti, – sakė jis. – Jei tai vėl atsiras, esu įsitikinęs, kad pateiksime prezidentui loginį to pagrindą.“

M.Pompeo pridūrė, kad taip pat susitiks su įtakingu Pakistano armijos vadu generolu Qamaru Javedu Bajwa.

Naujausi M.Pompeo komentarai liudija apie pasikeitusi toną dėl branduolinių ginklų turinčios musulmoniškos šalies ir jos naujojo premjero, kuriam liepą atėjus į valdžią kilo susirūpinimas, kad jis toleruos teroristų grupuotes.

Pasak Jungtinių Valstijų, nepaisant to, kad Pakistano rinkimų kampanija pasižymėjo tam tikrais „trūkumais“, Vašingtonas vis dėlto yra pasiruošęs bendradarbiauti su naująja vyriausybe.

M.Pompeo taip pat patvirtino, kad Zalmay Khalilzadui, kuris praeityje dirbo JAV ambasadoriumi Kabule, Bagdade ir Jungtinėse Tautose, bus pavesta vadovauti pastangoms pasiekti taiką Afganistane.

„Ambasadorius Khalilzadas prisijungs prie Valstybės departamento komandos ir padės mums vykdyti susitaikymo procesą. Jis bus pagrindinis Valstybės departamento darbuotojas, atsakingas už šias pastangas“, – pažymėjo JAV diplomatijos vadovas.

M.Pompeo Pakistane turi praleisti tik kelias valandas. Vėliau jis išskris į Indiją, kur kartu su gynybos sekretoriumi Jamesu Mattisu aptars su savo kolegomis iš Indijos virtinę aktualių gynybos ir prekybos klausimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius