-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Pompeo tapo aukščiausio rango JAV pareigūnu, apsilankiusiu Sudane po sukilimo

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo antradienį atvyko į Sudaną ir tapo aukščiausiu Jungtinių Valstijų pareigūnu, apsilankiusiu šioje Afrikos šalyje po praėjusių metų sukilimo, kai buvo nuverstas autokratinis lyderis Omaras al Bashiras.
Mike'as Pompeo
Mike'as Pompeo / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Per M.Pompeo vizitą turėtų būti aptartas Sudano ir Izraelio santykių normalizavimas. Taip pat norima pademonstruoti JAV paramą trapiai šalies pereigai prie demokratijos.

M.Pompeo taip pat yra pirmasis JAV valstybės sekretorius, apsilankęs Sudane nuo 2005-ųjų, kai čia lankėsi Condoleezza Rice. M.Pompeo taip pat turi aptarti Sudano išbraukimą iš JAV sudaryto terorizmą remiančių valstybių sąrašo.

Valstybės sekretorius atvyko iš Izraelio ir dar skrydžio metu tviteryje parašė: „Džiaugiuosi galėdamas paskelbti, kad dalyvaujame PIRMAJAME oficialiame skrydyje BE SUSTOJIMŲ iš Izraelio į Sudaną!”

M.Pompeo skrydis buvo pirma tiesioginė kelionė tarp Tel Avivo ir Chartumo. Pirmadienį M.Pompeo lankėsi Izraelyje, kur pradėjo kelionę regione, surengtą po rugpjūčio 13-ąją sudaryto Izraelio ir Jungtinių Arabų Emyratų susitarimo užmegzti diplomatinius ryšius.

Jis turi susitikti su Sudano generolu Abdel-Fattahu Burhanu, valdančiosios tarybos pirmininku, ir premjeru Abdalla Hamdoku.

Valstybės departamentas prieš šią kelionę sakė, kad M.Pompeo aptars „tolesnę JAV paramą civilių vadovaujamai laikinajai vyriausybei ir pareikš paramą Sudano ir Izraelio santykių plėtojimui”.

Vasario mėnesį Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu susitiko su A.F.Burhanu lankydamasis Ugandoje, kur jie pažadėjo siekti normalių santykių atkūrimo. Tas susitikimas vyko slaptai; apie jį paskelbta jam jau pasibaigus.

Tuo metu, kai buvo surengtas A.F.Burhano ir B.Netanyahu susitikimas, Sudano kariškiai sakė, jog derybomis su Izraeliu siekta, kad Sudanas nebebūtų parijas tarptautinėje bendrijoje.

Sudanas dabar netvirtai žengia keliu į demokratiją, po liaudies sukilimo kariškiams 2019 metų balandį nuvertus O.al-Bashirą. Šiuo metu šalį valdo kariškių ir civilių vyriausybė; manoma, kad rinkimus bus galima surengti 2022 metų pabaigoje.

Laikinoji valdžia labai nori, kad būtų panaikintos sankcijos, susijusios su minėtu JAV valstybių „juoduoju“ sąrašu. Tai būtų svarbus žingsnis nutraukiant Sudano izoliaciją ir atkuriant jo ekonomiką, kurios smukimas pastaraisiais mėnesiais grasina destabilizuoti politinę pereigą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius