-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Pompeo vėl apkaltino Kinijos Konfucijaus institutus kišantis į JAV vidaus reikalus

Kinijos įkurti Konfucijaus institutai, oficialiai atsakingi už kinų kalbos ir kultūros propagavimą, iš tikrųjų yra Pekino režimo įrankis, sudarantis sąlygas daryti įtaką Jungtinių Valstijų švietimo sistemai, todėl turėtų būti uždaryti, ketvirtadienį pareiškė JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.
Mike'as Pompeo
Mike'as Pompeo / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Šis įstaigų tinklas iš tikrųjų yra Kinijos komunistų partijos pasaulinės įtakos kampanijos svarbus elementas.

Dabar jie kiekvieną dieną pasiekia dešimtis tūkstančių JAV moksleivių, todėl jie turi būti uždaryti. Faktiškai Konfucijaus institutai leido Kinijos komunistų partijos vyriausybei fiziškai būti mūsų vaikų mokyklų patalpose čia, Jungtinėse Valstijose. Tai nepriimtina“, – Valstybės departamentas citavo M.Pompeo interviu Indianos valstijos radijui WIBC.

Pasaulinis Konfucijaus institutų tinklas daugelio laikomas Kinijos komunistų vyriausybės minkštosios galios įrankiu, suteikiančiu bendradarbiaujantiems universitetams ir mokykloms galimybė gauti finansavimą ir dėstyti kinų kalbą bei kultūrą.

M.Pompeo sakė, kad imti Kinijos komunistų partijos pinigus, siekiant išlaikyti mokyklas, yra „nepriimtinas kompromisas“, ir pridūrė, kad žmonės privalo suprasti, kad tokiu būdu „ardoma mūsų demokratija“.

„Tai – Kinijos komunistų partijos propagandos įstaigos, ir jų neturėtų būti Amerikos švietimo įstaigose“, – pabrėžė jis.

„Scanpix“ nuotr./Konfucijaus institutas Naujojoje Zelandijoje
„Scanpix“ nuotr./Konfucijaus institutas Naujojoje Zelandijoje

M.Pompeo atkreipė dėmesį, kad savo propagandą JAV stengiasi skleisti ne vien Kinija, bet ir kitos šalys, įskaitant Rusiją ir Kremliaus ruporu laikomą televiziją RT.

„Kai matot ką nors iš Konfucijaus instituto kalbant apie Kinijos komunistų partijos privalumus ir didybę – turite suprasti šaltinį, – sakė jis. – Kai matote per RT kokį nors ypatingą reportažų ciklą – tai yra Rusijos poveikio operacija. Galbūt skelbiamos naujienos vis dėlto yra teisingos. Galbūt ten esama informacijos, bet ją reikia įvertinti labai atidžiai.“

„Šios šalys, jų lyderiai, jų žvalgybos tarnybos, kariniai aparatai, viešosios informacijos pastangos dažnai būna nukreipti, kad sukeltų realią grėsmę mūsų demokratinėms vertybėms, ir kiekvienas iš mūsų esame atsakingi būti labai atsargūs, priimdami šią informaciją kaip tikrą, kai ją matome – ar per televiziją, ar tinklalapyje, ar per mūsų telefonus, per „Twitter“, – kalbėjo valstybės sekretorius.

Rugpjūtį Valstybės departamentas pareikalavo, kad visi JAV veikiantys Konfucijaus institutai užsiregistruotų kaip užsienio agentai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius