TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

M.Sandu: Rusija planuoja Moldovoje įvykdyti valstybės perversmą

Pirmadienį Moldovos prezidentė Maia Sandu per spaudos konferenciją pareiškė, kad Rusija planuoja Moldovoje įvykdyti valstybės perversmą, pranešė naujienų svetainė „NewsMaker“.
Moldovos prezidentė Maia Sandu
Moldovos prezidentė Maia Sandu / „AP“/„Scanpix“

Pasak prezidentės, Rusija planuoja pasinaudoti opozicijos protestais ir karinį išsilavinimą turinčių asmenų, taip pat Rusijos, Baltarusijos, Serbijos ir Juodkalnijos piliečių dalyvavimu, kad užpultų vyriausybės pastatus ir pakeistų respublikos valdžią.

Tai ne pirmas kartas, kai Rusija siekia destabilizuoti padėtį Moldovoje, konstatavo M.Sandu. Ji priminė apie bandymus tai įgyvendinti praėjusį rudenį, tačiau, anot jos, dėl operatyvaus Moldovos valdžios institucijų įsikišimo jie buvo nesėkmingi.

„Artimiausias [Rusijos] planas numato sabotažą, kurio metu karinį pasirengimą turintys žmonės, prisidengę civiliais, vykdys smurtinius veiksmus, išpuolius prieš vyriausybinius pastatus ir ims įkaitus“, – sakė prezidentė.

Ji pažymėjo, kad padedama opozicijos protestų, Rusija ketina įvykdyti Moldovoje valstybės perversmą ir pakeisti Kišiniovo vyriausybę.

„Iš mūsų partnerių Ukrainoje gauti dokumentai nurodo šios ardomosios veiklos organizavimo vietas ir logistikos aspektus. Plane taip pat numatyta smurtiniams veiksmams pasitelkti užsieniečius. Pavyzdžiui, medžiagoje yra instrukcijos dėl Rusijos, Baltarusijos, Juodkalnijos ir Serbijos piliečių atvykimo į Moldovą taisyklių“, – teigė M.Sandu.

Ji patikino, kad valstybės saugumo institucijos stengiasi užkirsti kelią šioms provokacijoms ir kontroliuoti padėtį.

M.Sandu teigimu, „įgyvendindami planą nusikaltėliai remiasi tam tikromis vidaus jėgomis, visų pirma tokiomis nusikalstamomis grupuotėmis kaip Šor partija, kai kuriais veteranais, buvusiais teisėsaugos pareigūnais ir žmonėmis, žinomais dėl savo ryšių su Moldovos oligarchu Vladimiru Plahotniuku“.

Pasak prezidentės, Rusija siekia sustabdyti Moldovos respublikos integracijos į Europą procesą ir panaudoti Moldovą savo kare prieš Ukrainą.

Numatyta, kad Moldovos parlamentas skubos tvarka priims įstatymų projektus, kurie suteiktų saugumo ir prokuratūros pareigūnams reikiamas priemones „veiksmingiau kovoti su grėsmėmis šalies saugumui“.

„Visi su tokiais veiksmais susiję asmenys ir juos ginantys asmenys turi būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn“, – pridūrė valstybė vadovė.

M.Sandu paragino piliečius būti budrius ir pasitikėti oficialia informacija, nes „agresyviausia atakos forma yra informacinė ataka“.

„Kremliaus bandymai inscenizuoti smurtą mūsų šalyje nebus sėkmingi. Išlikite ramūs ir tikėkite Moldova“, – sakė M.Sandu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius