Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Madridas imasi priemonių, neleisiančių Carlesui Puigdemontui vėl valdyti Katalonijos

Ispanijos ministrų kabinetas trečiadienį pranešė neleisianti Carlesui Puigdemont'ui vėl būti paskirtam Katalonijos prezidentu bei padidino spaudimą separatistų stovyklai parinkti kitą kandidatą ir išeiti iš politinės aklavietės suformuojant regiono vyriausybę.
Carlesas Puigdemont'as
Carlesas Puigdemont'as / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Madridas kreipėsi į Konstitucinį Teismą su prašymu panaikinti įstatymų pataisas, praėjusią savaitę priimtas atsiskyrimo šalininkų kontroliuojamo Katalonijos parlamento, leidžiančias šiuo metu užsienyje esantį C.Puigdemont'ą paskirti prezidentu jam nedalyvaujant, žurnalistams sakė vyriausybės atstovas Inigo Mendezas de Vigo.

Teismas turės išnagrinėti prašymą ir priimti sprendimą, o tuo metu reforma bus automatiškai įšaldyta, taigi, C.Puigdemont'as kitą savaitę negalės būti paskirtas regiono vadovu, kaip buvo planuojama.

VIDEO: 15min paaiškina: kodėl daug katalonų nori nepriklausomybės?

Pasak I. Mendezo de Vigo, tai reiškia, kad Katalonijos parlamentas negalės sušaukti sesijos, kad paskirtų į regiono vadovus savo ekslyderį, kitaip „rizikuos padaryti nepaklusnumo nusižengimą“.

C.Puigdemont'o šalininkai šeštadienį paskelbė, kad pamėgins jį paskirti gegužės 14-ąją.

Vis dėlto jie pripažino, kad kitu atveju jie iškels kitą kandidatą, kad išeitų iš politinės aklavietės Katalonijoje, nuo spalio 27-osios tiesiogiai valdomoje Madrido žlugus turtingo regiono mėginimui atsiskirti nuo Ispanijos.

Tą dieną premjeras Mariano Rajoy taip pat atleido C.Puigdemont'ą ir visus jo ministrus, Katalonijos parlamentui paskelbus nepriklausomybę po referendumo, kuriam leidimo nebuvo davęs Madridas ir kurį buvo uždraudę šalies teismai.

Be to, ministras pirmininkas sušaukė gruodžio 21-ąją įvykusius pirmalaikius rinkimus, kuriuose separatistų partijos vėl užsitikrino absoliučią daugumą parlamente.

„Scanpix“/AP nuotr./Mariano Rajoy
„Scanpix“/AP nuotr./Mariano Rajoy

Kai vyko rinkimai, C.Puigdemont'as jau buvo savo noru pasitraukęs į Belgiją.

Nuo tada visi nepriklausomybės šalininkų mėginimai iškelti kandidatą į Katalonijos prezidentus patyrė fiasko, nes siūlomi asmenys arba buvo ieškomi Madrido ir išvykę į užsienį, arba jau buvo apkaltinti maištu ir buvo įkalinti.

Separatistų kritikai apkaltino juos vilkinant regiono vadovo paskyrimo procesą bandant pelnyti užuojautos.

Antradienį savo kalboje Senate M.Rajoy griežtai sukritikavo mėginimus vėl paskirti Katalonijos vadovu C.Puigdemont'ą.

Jis apkaltino separatistus „įvarius Katalonijos politiką į absurdišką uždarą ratą, kai vieno – tiktai vieno – žmogaus asmeniniai interesai iškeliami virš visos visuomenės bendro projekto“.

Atsiskyrimo šalininkai savo ruožtu vadina C.Puigdemont'ą savo teisėtu lyderiu, kadangi jų politinė jėga „Kartu už Kataloniją“ (Junts per Catalunya) per gruodį vykusius rinkimus surinko daugiau balsų nei kitos separatistų partijos.

Jie taip pat tvirtina, kad jam bei kitiems politikams pateikti kaltinimai maištu yra neproporcingi ir vadina Madrido įkalintus veikėjus, pavyzdžiui buvusį Katalonijos viceprezidentą Oriolį Junquerasą, „politiniais kaliniais“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius