Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Malaizijos lėktuvo katastrofos aukų artimieji: „Privalome tikėti, kad teisingumas triumfuos“

Prieš metus numušto Malaizijos oro linijų lėktuvo „Boeing 777“, skridusio reisu MH17, keleivių artimieji vis dar skendi gedule. Lėktuve buvo jų tėvai, vyrai, sūnūs, mamos, žmonos ir dukros. Vienintelė jų viltis – teisingumo triumfas, rašo „The Daily Telegraph“.
Malaizijos lėktuvo katastrofoje žuvęs Jackas O'Brienas
Malaizijos lėktuvo katastrofoje žuvęs Jackas O'Brienas / facebook.com nuotrauka

Prieš metus Sidnėjuje, Australijoje, Meryn O'Brien pakeitė patalynę savo sūnaus Jacko kambaryje ir su savo vyru Jonu ėmė laukti žinių. Sūnus turėjo grįžti iš kelionės po Europą. „Tai geriausias mano gyvenime laikas“, – trumpoje žinutėje tėvams parašė 25 metų Jackas O'Brienas.

Iškart po to jis sėdo į Malaizijos oro linijų lėktuvą, dvylikos valandų kelionei iš Amsterdamo į Kvalą Lumpurą. Praėjus 3 valandoms skrydžio, lėktuvas dingo iš Dniepropetrovsko dispečerių radarų. Tik vėliau paaiškėjo, kad keleivinį lėktuvą numušė Rytų Ukrainos separatistų paleista raketa. 298 žmonės žuvo.

Jacko artimieji vis dar negali patikėti, kad jie nepamatys jo senųjų namų tarpduryje su kuprine ant pečių ir nuo jo veido nedingusia šypsena. „Viduje mes sudaužyti“, – nuleidęs akis tyliai tarė J.O'Brienas, Jacko tėvas.

Viduje mes sudaužyti, – nuleidęs akis tyliai tarė J.O'Brienas, Jacko tėvas.

„Viduje atsivėrė milžiniška tuštuma“, – sakė jis.

Nyderlandų, Australijos, Belgijos, Ukrainos ir Malaizijos tyrėjų duomenys rodo, kad lėktuvą numušė Rytų Ukrainos separatistai, kuriems raketinė sistema „Buk“ buvo atgabenta su Rusijos žinia. Tyrėjų teigimu, separatistai tikriausiai manė, kad šauna į tuo metu kažkur netoli skridusį Ukrainos karinį lėktuvą.

Tiesa, tuo metu virš Rytų Ukrainos galėjo skristi net keturi keleiviniai lėktuvai, tarp jų ir „Singapore Airlines“ ir „Air India“. Artimiausias jų nuo tragedijos vietos buvo per 25 kilometrus. 

Beveik du trečdaliai žuvusiųjų – Nyderlandų piliečiai. Australija neteko 38 savo piliečių. 

„Mes vis dar netikime, kad Jackas negrįš, nenumes kuprinės ant žemės, nepapasakos apie savo kelionę ir toliau nežengs gyvenimo keliu. O dabar jo nėra“, – liūdnai konstatavo Meryn O'Brien.

Mes vis dar netikime, kad Jackas negrįš, nenumes kuprinės ant žemės, nepapasakos apie savo kelionę ir toliau nežengs gyvenimo keliu. O dabar jo nėra, – liūdnai konstatavo Meryn O'Brien.

J.O'Brienas Europoje lankėsi kartu su draugu. Namo jie nusprendė skristi atskirai, nes Jackas norėjo spėti į savo mylimo futbolo klubo „Winston Hills Soccer Club“, kuriame pats treniravosi nuo aštuonerių metų, rungtynes.

Jo tėvas Jonas vis dar pamena, kaip bijojo, kad sūnui nieko neatsitiktų per Pamplonos bulių bėgimą. „Jis man parašė žinutę, kad miegočiau ramiai, kad jam viskas gerai“, – prisimena tėvas.

„Mes norėtume, kad įstatymai būtų griežtesni. Ypač tiems, kurie žudo civilius karo metu“, – sakė O'Brienai. „Kodėl mes toleruojame civilių žudymą? Ką darome, kad tam būtų užkirstas kelias?“, – retoriškai klausė sūnaus netekusi šeima.

Jonas O'Brienas sakė: „Giliausią pykti jaučiu tiems, kurie visoje šitoje situacijoje tampė už virvučių, o dabar sėdi savo postuose ir vaidina nieko nežinančius kvailius“. Šie žodžiai neabejotinai skirti Rusijos lyderiui Vladimirui Putinui, nepripažįstančiam separatistų rėmimo.

„Privalome tikėti, kad teisingumas galiausiai triumfuos", - konstatavo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius