Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 19 /22:01

Malaizijos lėktuvo katastrofa: dingo juodosios dėžės ir aukų kūnai

Virš Ukrainos, kaip įtariama, Rusijos remiamų teroristų numušto Malaizijos lainerio „Boeing 777“ katastrofos tyrimas stringa. Dingo lėktuvo „juodosios dėžės“ ir dalis aukų kūnų, teroristai neleidžia tarptautiniams ekspertams apžiūrėti visos katastrofos teritorijos. Iš viso per katastrofą žuvo 298 žmonės. Tyrėjai jau surado 192 kūnus, bet negali jų išvežti.
Teroristai ESBO tyrėjams nenori visko rodyti
Teroristai kaltinami apiplėšinėjantys žuvusiuosius. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Lėktuvo keleivių sąrašą galite rasti čia

Papildyta 22.00 Apiplėšė žuvusiuosius

Pranešama, kad teroristai apiplėšė katastrofos aukas ir yra užfiksuota faktų, jog bandė atsiskaityti žuvusiesiems priklausančiomis kreditinėmis kortelėmis.

Pasak Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovo spaudai Andrejaus Lysenkos, teroristai grobia žuvusiųjų daiktus, nuima nuo kūnų brangenybes, grobia bankų korteles ir jau bando nuo jų nuimti pinigus.

Papildyta 21.40 Aukų kūnuose teroristai gali ieškoti raketos detalių

Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas spaudai Andrejus Lysenka pranešė, kad teroristai iš lėktuvo kritimo zonos išvežė 38 žuvusiųjų palaikus, rašo „Unian“. Palaikai buvo išvežti šeštadienio naktį.

Operatyviniais duomenimis, tai padaryta tam, kad iš žuvusiųjų kūnų būtų išimtos raketos, kuri numušė lėktuvą, nuolaužos.

Žuvusiųjų kūnai dengtais sunkvežimiais buvo nuvežti į Donecko srities teisminės medicinos ekspertizės biurą. „Operatyviniais duomenimis, tai padaryta tam, kad iš žuvusiųjų kūnų būtų išimtos raketos, kuri numušė lėktuvą, nuolaužos“, – pareiškė A.Lysenka.

Nors anksčiau buvo pranešta, kad teroristai nedarys kliūčių katastrofos vietą tirti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos ekspertams bei Ukrainos tyrėjams, tačiau ginkluoti vyrai tyrėjams nuolat trukdė apžiūrėti įvykio vietą ir net priversdavo atiduoti surinktus lainerio fragmentus. Teroristų mėginę neklausyti ESBO tyrėjai netgi būdavo įspėjami šūviais į orą.

Papildyta 21.28 Teroristai juodąsias dėžes bandys išgabenti į Rusiją?

Lėktuvo „juodosios dėžės“ yra paslėptos Horlivkos mieste, kurį kontroliuoja teroristo Igoro Bezlerio, įtariamo davus įsakymą šauti į lainerį, grupuotė.

Apie tai pranešė Luhanso visuomeninis aktyvistas Dmitrijus Snegiriovas, rašo „Ukrainskaja pravda“.

Jo teigimu, „juodąsias dėžes“, kurias siekia gauti tarptautiniai bei Ukrainos tyrėjai, ketinama pervežti į Rusijos teritoriją, kur jų jau laukia Rusijos federalinės saugumo tarnybos karininkai.

„Jas perduos koridoriumi per Suchodolską ir Izvariną. Teroristai dabar kuria antrą, dėmesį nukreipiantį koridorių“, – teigia D.Snegiriovas.

Jo teigimu, jei „juodosios dėžės“ pateks į Rusiją, jose užfiksuoti įrašai gali būti sufalsifikuoti.

Papildyta 16.30 Separatistų lyderis: juodųjų dėžių dar neradome

Ukrainos prorusišku separatistų lyderis Aleksandras Borodajus šeštadienį pareiškė, kad  jo kovotojų kontroliuojamame rytiniame regione sudužusio Malaizijos lainerio juodosios dėžės nebuvo rastos. Taip jis bandė paneigti anksčiau sukilėlių skelbtus pranešimus.

„Juodosios dėžės nebuvo rastos, o mes neliečiame katastrofos vietos“, – tikino vadinamosios Donecko liaudies respublikos lyderis.

„Juodosios dėžės nebuvo rastos, o mes neliečiame katastrofos vietos“, – tikino vadinamosios Donecko liaudies respublikos lyderis.

Tuo tarpu penktadienį vienas sukilėlių kovotojų vado Igorio Girkino padėjėjas, pageidavęs neviešinti jo vardo, sakė, kad aštuoni iš 12 lainerio skrydžio duomenų įrašymo prietaisų buvo rasti katastrofos vietoje, tačiau nepateikė daugiau detalių. Paprastai komerciniuose lėktuvuose būna skrydžio duomenų savirašis ir pilotų salono pokalbių įrašymo įrenginys, todėl tiksliai nežinoma, kokius prietaisus turėjo omenyje sukilėlių atstovas.

A.Borodajus per spaudos konferenciją tikino, kad iki šiol nebuvo jokių diskusijų apie saugumo zonos nustatymą teritorijoje, kurioje išsibarsčiusios lainerio nuolaužos.

Jis pridūrė, kad separatistai yra susirūpinę dėl humanitarinės padėties, nes 298 žmonių gyvybių pareikalavusios katastrofos aukų palaikai pradėjo irti vasaros kaitroje.

„Nekaltų žmonių kūnai guli karštyje. Pasiliekame teisę, jeigu (katastrofos tyrimas) užsitęs, pradėti kūnų išvežimo procesą. Prašome Rusijos Federacijos padėti išspręsti šią problemą ir atsiųsti savo ekspertų“, – pareiškė A.Borodajus.

Jis sakė nežinantis, kodėl ekspertai dar neatvyko į katastrofos vietą. „Galbūt todėl, kad Ukraina arba Ukrainos valdžia nesuinteresuota objektyviu tyrimu“, – svarstė sukilėlių lyderis.

Tuo tarpu Ukrainos ir ESBO atstovai teigia, kad sukilėliai trukdo tirti katastrofos vietą, reikalauja atiduoti surinktus lainerio fragmentus, be to, skelbiama, kad teroristai išvežė 36 aukų kūnus ir net rengiasi atlikti jų skrodimą.

Juodosios dėžės – nežinia kur

Tyrėjams pavyko nustatyti visų 298  oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 laineriu, kuris ketvirtadienį buvo numuštas ir sudužo rytų Ukrainoje, skridusių keleivių bei įgulos narių pilietybes. Nė vienas jų neišgyveno. Tyrėjai katastrofos vietoje jau surado 192 kūnus. Be to, paaiškėjo, kad lėktuvu skrido ne šimtas, o tik šeši garsūs mokslininkai, bandantys įveikti žmogaus imunodeficito virusą (ŽIV).

Tyrėjai aukų ieško 25 kv. kilometrų plote. Iki penktadienio ryto buvo apžiūrėta 18 kv. km. Katastrofos vietoje jau surasti 186 kūnai. Penktadienį buvo pasirodę nepatvirtintų pranešimų, kad teroristai nežinia kur išgabeno 36 kūnus.

Ukrainos Nepaprastųjų situacijų tarnyba pabrėžia, kad paieškos darbams labai trukdo gelbėtojus stebintys ginkluoti separatstai, kurie įtariami numušę lainerį. Ginkluoti vyrai nolat bando kištis ir nurodinėti tyrėjams. Anksčiau separatistų elgesiu skundėsi ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos ekspertai, kuriems buvo neleidžiama laisvai apžiūrėti katastrofos vietos.

Ukrainos pusė negavo nė vienos juodosios dėžės. Tai oficiali informacija. Mes nė vienos jų neturime.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavelas Klimkinas penktadienį pranešė, kad juodosios lėktuvo dėžės jau yra Ukrainos valdžios kontroliuojamoje teritorijoje ir bus perduotos valstybinei komisijai, kuri sudaryta katastrofos aplinkybėms tirti.

Tačiau šeštadienį Ukrainos vyriausybės pareigūnas pareiškė, kad prorusiškų separatistų kontroliuojamame šalies rytiniame regione sudužusio Malaizijos keleivinio lėktuvo juodosios dėžės nebuvo perduotos Kijevui ir kad jis neturi jokios informacijos apie tų įrenginių likimą.

„Ukrainos pusė negavo nė vienos juodosios dėžės. Tai oficiali informacija. Mes nė vienos jų neturime“, – sakė Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSGK) atstovas Andrijus Lysenka.

A.Lysenka pridūrė, kad sukilėliai neperduoda Kijevo vyriausybės pareigūnams jokių daiktinių įrodymų arba žuvusiųjų palaikų iš katastrofos vietos..

Nustatytos visų aukų pilietybės

Tyrėjai jau nustatė visų katastrofos aukų pilietybes. "Malaysia Airlines" šeštadienį skelbia, kad tarp žuvusiųjų yra 192 Nyderlandų piliečiai, vienas iš jų turėjo ir JAV pilietybę. Taip pat žuvo 44 Malaizijos piliečiai, tarp jų - 15 ekipažo narių, 27 australai, 12 indoneziečių. Dar 10 aukų - Didžiosios Britanijos piliečiai, vienas jų turėjo ir PAR pilietybę. Tarp žuvusiųjų taip pat yra keturi vokiečiai, keturi belgai, trys filipiniečiai, vienas kanadietis ir vienas Naujosios Zelandijos pilietis.

Sudužusiu lėktuvu skrido tik šeši AIDS specialistai

Tarptautinės AIDS draugijos prezidentė Francoise Barre-Sinoussi šeštadienį sakė, kad Malaizijos lėktuve, sudužusiame rytų Ukrainoje, buvo tik šeši jos kolegos, vykę į pasaulinę konferenciją Melburne, o ne 100, kaip anksčiau skelbė žiniasklaida.

Tarptautinės AIDS draugijos prezidentė Francoise Barre-Sinoussi šeštadienį sakė, kad Malaizijos lėktuve, sudužusiame rytų Ukrainoje, buvo tik šeši jos kolegos, vykę į pasaulinę konferenciją Melburne, o ne 100.

„Skaičius, kurį patvirtinome per savo kontaktus su institucijomis Australijoje, Malaizijoje, taip pat su Olandijos valdžia, yra šeši žmonės. Galbūt šiek tiek daugiau, tačiau ne tiek, kiek buvo paskelbta“, – aiškino ji.

Australijos laikraščiai penktadienį pranešė, kad apie 100 medicinos tyrėjų, mokslininkų ir aktyvistų skrido oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 laineriu, kuris ketvirtadienį buvo numuštas ir sudužo rytų Ukrainoje pakeliui iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą.

Tarp patvirtintų aukų buvo iškilus Nyderlandų tyrėjas Joepas Lange, buvęs Tarptautinės AIDS draugijos prezidentas, pirmasis organizavęs pigių vaistų nuo retrovirusų platinimą neturtingiems pacientams.

Pareigūnai sakė, kad lėktuve taip pat buvo judėjimo „STOPAIDSNOW“ aktyvistas Pimas de Kuijeris, nevyriausybinės organizacijos „AIDS Action Europe“ direktorė Lucie van Mens ir jos kolegė Maria Adriana de Schutter.

Per šią katastrofą taip pat žuvo Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) pareigūnas Glennas Thomas ir Amsterdamo pasaulinės sveikatos apsaugos ir plėtros instituto darbuotoja Jacqueline van Tongeren.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius